Дали сте високо чувствителна личност (ХСП). Нарушување или особина, проверете?

Високо чувствителните луѓе имаат зголемена чувствителност кон нивната околина. Иако да се биде HSP не е нарушување, тоа може да влијае на вашето ментално здравје, на вашите односи и на тоа како се движите низ светот. За жал, оваа дополнителна чувствителност често може да доведе до прекумерна стимулација и високи нивоа на стрес. Но, HSP исто така имаат свој сет на уникатни предности. Оние кои се многу чувствителни имаат тенденција да бидат поприлагодени на емоциите на другите, имаат високо ниво на емпатија и длабоко ја ценат уметноста и убавината. Животот како HSP може да изгледа огромен, но прилагодувањето на околината, давањето време за полнење и практикувањето на прифаќање и внимателност може да ви помогне подобро да се движите во вашиот свет.

Истражувањето предвидува дека речиси 20% од глобалната популација е високо чувствителна личност (ХСП). Луѓето со ХСП имаат зголемена чувствителност на сензорни информации во нивната околина, што ги прави посвесни за стимули (или работи што ги стимулираат или активираат вашите сетила) како звук, движење и емоции на другите.

Да се ​​биде ХСП може да влијае на тоа како се движите низ светот. Често се чувствувате престимулирано, имате поголема свесност за вашата околина и развивате подлабоко ценење за убавината. Ако сте HSP, разбирањето на вашите силни страни и предизвици може да ви помогне полесно да се движите во околината.

Што го прави некој HSP?
Луѓето постојано обработуваат стимулации во нивната околина – забележуваат звуци, примаат пораки и ги анализираат луѓето околу нив и свесно и несвесно. Сепак, HSPs имаат зголемена чувствителност кон нивната околина што оди подалеку од едноставното забележување на работите во нивната околина. Истражувачите Арон и Арон наведоа четири важни елементи што некого го прават HSP.

Длабочина на обработка: HSP не само што забележуваат повеќе, тие всушност ги обработуваат информациите подлабоко. Ова вклучува доживување на високи нивоа на емпатија, интензивни чувства кон другите, активна имагинација или внатрешен свет и длабока мисловност.

Преголема стимулација: Честопати, оваа дополнителна и подлабока обработка лесно може да доведе до престимулација. ХСП покажуваат посилна возбуда во секојдневните ситуации, што може да предизвика почесто да се под стрес и да се преоптоваруваат.

Емоционален интензитет: ХСП доживуваат поголем спектар на емоционален интензитет, што значи дека имаат поинтензивни негативни и позитивни емоции. Тие може да чувствуваат повисоки издигнувања и пониски падови.

Сензорна чувствителност: вообичаено е HSP да имаат помала толеранција за високи нивоа на сензорен влез. Ова вклучува и низок праг на болка, но и способност да се забележат суптилни разлики во нивната околина.

Зошто некои луѓе се многу чувствителни
Чувствителноста за сензорна обработка (SPS) е биолошка особина, што значи дека е нешто со кое сте родени. Истражувањата за скеновите на мозокот покажуваат дека HSPs имаат поголема активација во мозочните региони кои се поврзани со перцепција и емпатија, како и посилни одговори на пријатни и непријатни стимули.3
Студиите сугерираат дека SPS е еволутивно корисна особина. Ова значи дека луѓето со SPS имаат зголемена чувствителност кон нивната околина, што може да помогне да се зголемат нивните шанси за преживување. Исто така, постојат докази дека СПС е наследна и се пренесува од родителите на нивните деца.
Карактеристиките на HSP често се позабележливи во детството. Всушност, средината во која расте високо чувствителното дете може да влијае на тоа како се развива оваа особина. На пример, во средина без поддршка, високо чувствително дете може да развие штетни однесувања или верувања што водат до предизвици како возрасен.

Дали HSP е нарушување?
Да се ​​има чувствителност на сензорна обработка е особина, а не нарушување. Додека високата чувствителност често се поврзува со карактеристики како интровертност, невротичност и отвореност, да се биде HSP е посебна карактеристика на личноста. На пример, додека некои интроверти се HSP, не сите HSP се интроверти.
Сепак, HSP може да споделуваат преклопувачки карактеристики со некои здравствени состојби како што се:

Нарушување на хиперактивност со дефицит на внимание (АДХД)
Генерализирано анксиозно растројство
Нарушување на спектарот на аутизам
Опсесивно компулсивно пореметување
Нарушување на сензорната обработка
Важно е да се забележи дека разликувањето помеѓу овие услови и HSP може да биде незгодно. На пример, да се биде преосетлив на вашата околина може да изгледа како да сте расеан (симптом на АДХД) или доживување хиперсвесност (симптом на анксиозност).

Сепак, постојат клучни разлики помеѓу тоа да се биде HSP и да се живее со одредена состојба.

Тие вклучуваат:

Нарушување на сензорната обработка наспроти HSP: Луѓето со нарушување на сетилната обработка имаат проблеми со обработката и анализата на стимули. Додека HSPs се преосетливи на нивната околина, не постои проблем со тоа како тие се способни да ги обработуваат стимулите.

АДХД наспроти ХСП: Иако АДХД може да предизвика одредена зголемена сензорна чувствителност, ХСП не доживуваат други симптоми на АДХД како импулсивност и проблеми со фокусирање.

Аутизам против HSP: Иако и оние од спектарот на аутизам и HSPs може да се чувствуваат преоптоварени од стимули, HSPs не доживуваат социјални тешкотии и доцнења во развојот што обично ги доживуваат луѓето со аутизам.

Имајте на ум: ХСП може да имаат и ментални здравствени состојби заедно со нивната зголемена чувствителност. Ако мислите дека вие или некој близок може да имате симптоми на посебна здравствена состојба, добра практика е да го контактирате вашиот давател на здравствена заштита за поддршка и дијагноза.

Знаци на високо чувствителна личност
Арон и Арон ја создадоа скалата за високо чувствителни личности (HSPS) за мерење на чувствителноста на сензорната обработка. Целосната скала од 27 прашања можете да ја погледнете овде. Врз основа на оваа скала, може да бидете HSP ако:
Бидете лесно обземени од силен сензорен влез (на пр., силни светла и силни мириси)
Забележете суптилни промени во вашата околина
Почувствувајте ги туѓите расположенија
Се чувствителни на болка
Потребно ви е време сами да се наполните по напорниот ден
Најдете се себеси како често мечтаете и имајте жива фантазија
Длабоко се трогнати од уметноста и музиката
Често избегнувајте насилни филмови или ТВ емисии
Бидете под стрес или преоптоварени додека извршувате повеќе задачи
Предности и недостатоци
Има и силни страни и предизвици кои доаѓаат со тоа што се биде HSP. Искуствата од детството, факторите на животната средина и квалитетот на вашиот систем за поддршка може да влијаат на квалитетот на вашиот живот како HSP.
На пример, ако сте пораснале во невалидно опкружување, може да имате негативен поглед на себе поврзан со вашата сетилна чувствителност. Дополнително, големите животни промени како што се станувањето родител или преселувањето може да бидат екстра тешки за HSP.

Други потенцијални недостатоци да се биде HSP вклучуваат:

 1. Имате зголемен ризик да доживеете вознемирени мисли и депресивни расположенија
  Избегнувајте места или ситуации кои ви се преголеми
  Доживување на повисоки нивоа на стрес во секојдневниот живот и за време на големите животни промени поради лесно преоптоварување
  Проблеми со брзи одлуки, работа под притисок или размислување на нозе
  Имајќи поголем ризик да живеете со здравствени состојби како што се мигрена или хронична болка поради ниска толеранција на болка
  И покрај овие предизвици, има и многу предности да се биде HSP, вклучувајќи: 35
  Имајќи силно внимание на деталите
  Донесување промислени одлуки
  Да се ​​биде деца на туѓи желби и потреби
  Развивање длабоки и значајни односи со другите поради високите нивоа на емпатија
  Подлабоко ценење на убавината (на пр. музика, уметност, природа) и да се биде многу креативен
  Доживување поизразени чувства на радост, возбуда и љубов

Совети за живеење како HSP
Да се ​​биде многу чувствителен на вашата околина и на луѓето околу вас понекогаш може да постави свои уникатни предизвици. Но, постојат неколку начини да се максимизираат придобивките од тоа да се биде HSP. Следниве прилагодувања на вашата околина и рутини може да помогне да се намалат некои од недостатоците:
Прилагодете ја вашата околина: направете средини што можете да ги контролирате што е можно попријателски за сетилата. Размислете за елементи како осветлување, избор на бои и звук. Ако можете, направете го вашиот дом безбедно засолниште и наполнете го со украси и уметност во кои ќе најдете вредност.
Дајте си време за полнење: како HSP, можеби ќе ви треба повеќе време за полнење од другите. Ова може да изгледа како да одвојувате време сами по напорен ден или да внимавате да закажете застој помеѓу задачите.
Вежбајте прифаќање и внимателност: Истражувањата покажуваат дека прифаќањето и внимателноста можат да помогнат да се намалат симптомите на анксиозност и депресија поврзани со да се биде HSP. Прифаќањето може да изгледа како да не ја осудувате сопствената чувствителност. Практикувањето на внимателност или медитација може да ви помогне да управувате со преоптоварувањето со сетилата.
Мудро избирајте ги саканите: бидејќи HSPs имаат високи нивоа на емпатија, може да биде особено важно да внимавате со кого поминувате време. Погрижете се да им дадете приоритет на врските каде што има взаемна поддршка и дајте им на луѓето што ви даваат поддршка во вашиот живот да знаат што ви треба кога се чувствувате преоптоварени.
Не плашете се да кажете „не“: избегнувајте да преземате повеќе отколку што ви е удобно и не плашете се да поставувате граници. Иако може да биде тешко да се каже не на луѓето за кои се грижите, важно е исто така да се даде приоритет на сопствената благосостојба и потреби.

Високо чувствителните луѓе имаат зголемена чувствителност кон нивната околина. Иако да се биде HSP не е нарушување, тоа може да влијае на вашето ментално здравје, на вашите односи и на тоа како се движите низ светот. За жал, оваа дополнителна чувствителност често може да доведе до прекумерна стимулација и високи нивоа на стрес.

Но, HSP исто така имаат свој сет на уникатни предности. Оние кои се многу чувствителни имаат тенденција да бидат поприлагодени на емоциите на другите, имаат високо ниво на емпатија и длабоко ја ценат уметноста и убавината. Животот како HSP може да изгледа огромен, но прилагодувањето на околината, давањето време за полнење и практикувањето на прифаќање и внимателност може да ви помогне подобро да се движите во вашиот свет.