Детска опструктивна ноќна апнеја-дијагноза и третман

Постојат разлики помеѓу детска опструктивна ноќна апнеја и апнеја при спиење кај возрасни. Додека возрасните обично имаат дневна поспаност, децата имаат поголема веројатност да имаат проблеми во однесувањето. Причината кај возрасните е често дебелината, додека кај децата често е поголема од вообичаените аденоиди и крајници. Аденоидите се две мали влошки од ткиво кои се наоѓаат во задниот дел на носот. Крајниците се две влошки со овална форма во задниот дел на устата.

Детска опструктивна ноќна апнеја е нарушување на спиењето во кое дишењето на вашето дете е делумно или целосно блокирано за време на спиењето. Тоа може да се случи неколку пати во текот на ноќта. Состојбата се јавува кога горните дишни патишта се стеснуваат или се блокираат за време на спиењето.

Постојат разлики помеѓу детска опструктивна ноќна апнеја и апнеја при спиење кај возрасни. Додека возрасните обично имаат дневна поспаност, децата имаат поголема веројатност да имаат проблеми во однесувањето. Причината кај возрасните е често дебелината, додека кај децата често е поголема од вообичаените аденоиди и крајници. Аденоидите се две мали влошки од ткиво кои се наоѓаат во задниот дел на носот. Крајниците се две влошки со овална форма во задниот дел на устата.

Раната дијагноза и третман се важни за да се спречат компликации кои можат да влијаат на растот, когнитивниот развој и однесувањето на децата.

Симптоми
За време на спиењето, симптомите на педијатриска апнеја при спиење може да вклучуваат:

‘Рчењето.
Паузи во дишењето.
Немирен сон.
Хрчење, кашлање или гушење.
Дишење со уста.
Ноќно потење.
Мокрење во кревет.
Ужаси за спиење.
Доенчињата и малите деца со опструктивна ноќна апнеја не секогаш ‘рчат. Можеби едноставно го нарушиле сонот.

 

 

Во текот на денот, децата со апнеја при спиење може:

Постапете слабо на училиште.
Имајте проблеми со обрнувањето внимание.
Имаат проблеми со учењето.
Имаат проблеми во однесувањето.
Имаат слабо зголемување на телесната тежина.
Бидете хиперактивни.

Кога да одите на лекар
Закажете состанок со здравствениот работник на вашето дете ако вашето дете се буди наутро со чувство на умор и има проблеми со однесувањето на редовна основа.

Причини
Кај возрасните, дебелината е чест фактор за опструктивна ноќна апнеја. Додека дебелината игра улога во нарушувањето кај некои деца, опструктивната ноќна апнеја е почесто поврзана со зголемени крајници и аденоиди. Други основни фактори може да вклучуваат раѓање со вроден дефект поврзан со обликот на лицето или главата. Тие, исто така, може да вклучуваат невромускулни нарушувања кои влијаат на начинот на функционирање на мускулите поради проблеми со нервите и мускулите во телото.

Фактори на ризик
Покрај дебелината, други фактори на ризик за педијатриска апнеја при спиење вклучуваат:

Даунов синдром.
Вродени дефекти во черепот или лицето.
Церебрална парализа.
Српеста анемија.
Невромускулна болест.
Историја на ниска родилна тежина.
Семејна историја на опструктивна ноќна апнеја.

Компликации
Ретко, детската опструктивна ноќна апнеја може да предизвика неуспех да расте кај доенчиња и мали деца. Децата со опструктивна ноќна апнеја кои не добиваат третман, исто така, може да бидат изложени на зголемен ризик подоцна да развијат висок крвен притисок, висок холестерол, преддијабетес и други состојби на срцето и крвните садови. Многу ретко, децата кои имаат одредени генетски состојби може да имаат сериозни симптоми на педијатриска опструктивна ноќна апнеја што може да доведе до смрт. Сепак, компликациите може да се справат со третман.

Дијагноза
За да се дијагностицира педијатриска апнеја при спиење, здравствен работник ги прегледува симптомите и медицинската историја на вашето дете и спроведува физички преглед. Здравствениот работник на вашето дете најверојатно ќе ја погледне главата, вратот, носот, устата и јазикот на вашето дете. На вашето дете можеби ќе му требаат тестови за да се дијагностицира состојбата.

Тестовите може да вклучуваат:

Полисомнограм. Овој тест вклучува студија за ноќен сон. Сензорите кои се применуваат на телото ги снимаат мозочните бранови, шемите на дишење, ‘рчењето, нивото на кислород, отчукувањата на срцето и мускулната активност додека вашето дете спие.
Оксиметрија. Оксиметријата е прекуноќно снимање на нивоата на кислород што може да се направи дома. Иако овој тест не може да утврди дијагноза на опструктивна апнеја при спиење, резултатите може да му помогнат на здравствениот работник на вашето дете да одлучи дали е потребно дополнително тестирање за апнеја при спиење.
Здравствениот работник на вашето дете работи со вас за да го најде најсоодветниот третман за апнеја при спиење на вашето дете. Третманот може да вклучува:

Лекови. Локалните назални стероиди, како што се флутиказон   други) и будесонид, може да ги олеснат симптомите на апнеја при спиење кај некои деца со лесна опструктивна ноќна апнеја. За деца со алергии, монтелукаст може да помогне во ублажување на симптомите кога се користи самостојно или со назални стероиди.
Отстранување на крајниците и аденоидите. За умерена до тешка апнеја при спиење, здравствениот работник на вашето дете може да го упати вашето дете кај педијатриски специјалист за уво, нос и грло. Специјалистот може да разговара за отстранување на крајниците и аденоидите на вашето дете. Аденотонзилектомијата   може да ја подобри опструктивната ноќна апнеја со отворање на дишните патишта. Може да се препорачаат други форми на операција на горните дишни патишта, врз основа на состојбата на детето.

Терапија со позитивен притисок на дишните патишта. При континуиран позитивен притисок на дишните патишта (CPAP) и позитивен притисок на дишните патишта на две нивоа (BPAP), малите машини нежно дуваат воздух низ цевка. Цевката е прикачена на маска залепена на носот или на носот и устата на вашето дете. Машината испраќа воздушен притисок во задниот дел на грлото на вашето дете за да ги одржува дишните патишта на вашето дете отворени. Детската опструктивна ноќна апнеја често се третира со терапија со позитивен притисок на дишните патишта кога лековите или отстранувањето на аденоидите и крајниците не се ефикасни.

Правилното поставување на маската и повторното поставување додека детето расте може да му помогне на детето да ја толерира маската преку лицето.

Орални апарати. Може да се препорачаат орални апарати, како што се стоматолошки помагала или усти. Уредите помагаат да се прошират непцето и носните пасуси. Тие, исто така, може да ја поместат долната вилица и јазикот на вашето дете напред за да ги одржат горните дишни патишта на вашето дете отворени. Само некои деца имаат корист од овие уреди.

Начин на живот и домашни лекови
Избегнувајте иританти и алергени на дишните патишта. Сите деца – особено оние со детска опструктивна ноќна апнеја – треба да се чуваат подалеку од изложеност на чад од тутун или други внатрешни алергени или загадувачи. Тие можат да предизвикаат иритација и конгестија на дишните патишта.
Губење на тежина. Ако вашето дете е дебело, здравствениот работник може да препорача губење на тежината. Здравствениот работник може да ви даде вам и на вашето дете информации за исхраната и исхраната или да го упати вашето дете кај специјалисти за управување со дебелината.

Подготовка за вашиот состанок
Веројатно ќе започнете со посета на професионалецот за примарна нега на вашето дете. Или може веднаш да ве упатат кај специјалист за уво, нос и грло или специјалист за медицина за спиење.

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот состанок.

Што можеш да направиш
Направете листа на:

Симптомите на вашето дете, вклучително и оние што изгледаат неповрзани со причината за вашето назначување.
Сите лекови, витамини или други додатоци кои ги зема вашето дете, вклучувајќи ги и дозите.
Прашања што треба да ги поставите на вашиот здравствен работник.
За педијатриска опструктивна апнеја при спиење, некои основни прашања што треба да ги поставите на вашиот здравствен работник вклучуваат:

Кои тестови се потребни?
Дали оваа состојба е веројатно привремена или хронична?
Кој е најдобриот начин на дејствување?
Кои се алтернативите на примарниот пристап што го предлагате?
Дали треба да го одведам моето дете кај специјалист?
Дали има брошури или друг печатен материјал што можам да ги имам? Кои веб-страници ги препорачувате?
Не двоумете се да поставувате други прашања.

Што да очекувате од вашиот лекар
Здравствениот работник на вашето дете најверојатно ќе ви поставува прашања, како што се:

Дали вашето дете ‘рчи?
Што друго сте забележале за спиењето на вашето дете?
Дали вашето дете има проблеми со обрнувањето внимание?
Дали вашето дете има проблеми со учењето?
Дали имате семејна историја на опструктивна ноќна апнеја?