Дали одредени крвни групи се поподложни на автоимуни заболувања? Еве го одговорот

Некои истражувања покажуваат дека е можно поради крвната група да сте поподложни на автоимуни заболувања.

Д-р Карл Ландстајнер добил и Нобелова награда поради создавање на систем на крвни групи АБО, а а најпозната е методата на класифицирање на крвните групи.

КОИ КРВНИ ГРУПИ ПОСТОЈАТ?

Вашата крвна група се одредува според типот на протеин кој се наоѓа во црвените крвни зрнца наречени антигени, а групата е именувана по нив. На пример, крвната група А има антигени А, а тука се и Б, АБ и О. Сигурно знаете дека има негативна и позитивна крвна група, а се работи за присуство на антиген наречен Rh фактор, па ако вашата крвна група е А + тоа значи дека антигенот се наоѓа на површината на црвените крвни зрнца, а групата – значи дека го нема.

КАКВА Е ПОВРЗАНОСТА НА КРВНИТЕ ГРУПИ И АВТОИМУНИТЕ БОЛЕСТИ

Автоимуните болести се состојба која се развива кога имуниот систем ги напаѓа здравите клетки во телото, иако се уште не е целосно јасно зошто некои луѓе ја развиваат, а се претпоставува дека факторите на околината, но и генетиката влијаат на тоа.

ДИЈАБЕТЕС

Дијабетесот тип 1 е автоимуна болест при која телото ги напаѓа клетките на тироидната жлезда. Тип 2 е состојба кога телото станува отпорно на инсулин или не го произведува доволно, а некои научници сметаат дека исто се работи за  автоимуна состојба, но потребни се повеќе истражувања.

Податоците не се совпаѓаат во сите области, но некои истражувања го тврдат ова:

 • Студијата спроведена минатата година покажала дека групата 0 е поврзана со намален ризик од развој на дијабетес тип 2, а групата Б со зголемен ризик.
 • Друга студија од истата година пак открила дека се зголемени шансите кај лица кои имаат крвна група А.
 • Студија од пред 5 години, спроведена во Пакистан, дошла до слични резултати и укажува дека лицата со крвна група Б имаат најголеми шанси кај нив да се развие овој тип на дијабетес.

РЕВМАТСКИ БОЛЕСТИ

Во оваа група на болести спаѓаат над 200 сосотјби, а се манифестираат со појава на болки во зглобовите, сврзното ткиво и тетивите.

 • Студија спроведна 2017 година во Турција ја проучувала врската помеѓу крвните групи и појавата на автоимуни ревматски заболувања. Откриено е дека почесто се јавува кај лица со одредена крвна група.

Најчести болести кај лица со крвна група А се:

 • Спондилоартритиси
 • Васкулитис
 • Мешана болест на сврзното ткиво
 • Бехчетов синдром
 • Ревматичен артритис

Болести што посчесто се јавуваат кај крвната група О:

 • Семејна медитеранска треска
 • Системски лупусеритематодес
 • Системска склероза
 • Сјогренов синдром
 • Сите болести поретко се појавуваат кај лица со крвна група АБ.

ЛУПУС

Лупус е хронична автоимуна болест која може да влијае на различни делови од телото, вклучувајќи ја кожата, зглобовите, срцето, белите дробови, крвта, бубрезите и мозокот. Најчестата форма на лупус се нарекува системски лупус еритематодес.

 • Студија од 2019 година, спроведена во Иран нотирала дека токму оваа форма на лупус е почеста и со посериозни симптоми, кај крвните групи А и Б.
 • Студијата спроведена во Бразил покажала дека лицата кои имаат ваква форма на лупус, а имаат крвна група А, имаат зголемен ризик од поизразени симптоми на болеста.

ВОСПАЛИТЕЛНА БОЛЕСТ НА ЦРЕВАТА

Постојат два важни вида на воспалителни болести на цревата – улцерозен колитис и Кронова болест. Еве што говорат најновите податоци за овие состојби и крвната група.

 • Студијата спроведена 2016 година во Кина не пронашла поврзаност помеѓу крвните групи и превенцијата од болести. Тие откриле дека лицата со крвна група АБ подобро реагираат на терапијата со лекови.
 • Студија спроведена минатата година не пронашла поврзаност помеѓу крвната група и развојот на улцеративен колитис.
 • Понова студија од Кореја покажала дека крвната група 0 може да дејствува како заштитен фактор од развојот на Кронова болест.

МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА

МС е автоимуна болест што се јавува кога имуниот систем ќе го нападне заштитниот слој на нервите. Студија од 2019 година покажала дека лицата со крвна група А+ и Б+ имаат зголемен ризик од развој на мултипла склероза.

ЦЕЛИЈАКИЈА

Засега научниците не нашле поврзаност помеѓу развојот на целијакија и крвните групи, но повеќето лица со целијакија имаат антитела во о рганизмот што се специфични за оваа болест.