Ѓумбирот треба да го избегнуваат бремените и лицата кои имаат дијабетес

Ѓумбирот е една од најлековитите намирници која се користи за лекување на низа тегоби и пореметувања, но не им одговара на сите

Ѓумбирот е една од најлековитите намирници која се користи за лекување на низа тегоби и пореметувања. Сепак, треба да се користи внимателно заради тоа што може да не им одговара на сите. Тоа особено се однесува на лицата кои имаат здравствени тегоби па треба да го контролираат или ограничат внесувањето на ѓумбир.

  • Лица кои земаат лекови за контрола на крвниот притисок– некои лекови кои се користат за контрола на крвниот притисок може да дојдат во интеракција со ѓумборот, нивото на притисокот множе да биде прениско, а може да влијае и на нарушување на срцевиот ритам
  • Лица кои имаат камен во жолчката-ѓумбирот поттикнува создавање на жолчка, па лицата кои имаат каман во жолчката може да имаат превисоко ниво на жолчка во жолчниот меур
  • Лица кои земаат лекови против згрутчување на крвта– ѓумбирот ја разредува крвта, што значи дека треба да го избегнуваат оние кои земаат лекови против згрутчување или имаат пореметувања поврзани со крварење
  • Лица кои земаат лекови за дијабетес-ѓумбирот може да го симне нивото на шеќерот во крвта и во комбинација со лекови може да предизвика преголемо снижување на нивото на шеќерот
  • Бремени жени-досегашните истражувања се поделени во врска со влијанието на ѓумбирот во бременоста, а постои загрижувачки факт дека може да влијае на ризокот од спонтан абортус