дома Исхрана

Исхрана

КАРДИОЛОГ ПОСОЧИ КОМБИНАЦИЈА ОД ХРАНА ШТО НЕ Е ДОБРА ЗА ЛУЃЕ СО ХИПЕРТЕНЗИЈА

На многу луѓе им се допаѓа оваа комбинација, но не е за секого, особено не за луѓе со висок крвен притисок. Некои намирници подобро се апсорбираат кога се јадат заедно, како што се куркумата со...

ЦРНИ СЕМКИ КОИ ГО НАМАЛУВААТ ХОЛЕСТЕРОЛОТ: САМО ЕДНА ЛАЖИЦА ДНЕВНО Е ДОВОЛНА

Неодамнешна студија покажа позитивни ефекти од црниот ким врз здравјето на срцето кај луѓе кои го консумирале осум недели. Црниот ким го намалува лошиот холестерол и го зголемува добриот холестерол, што го прави потенцијално корисен...

НОВА СТУДИЈА ГО ПОКАЖУВА ЕФЕКТОТ НА УТРИНСКОТО КАФЕ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО НА СРЦЕТО

За прв пат, ефектот на кафето врз аритмијата беше систематски испитан преку рандомизирано испитување наречено DECAF. Претходните препораки им советуваа на луѓето со атријална фибрилација - најчестото нарушување на срцевиот ритам што предизвикува неправилен и...

ТРИ НАВИКИ ВО ИСХРАНАТА ЗА МАКСИМАЛНА АПСОРПЦИЈА НА ВИТАМИН Д ВО ТЕЛОТО

Витаминот Д игра клучна улога во одржувањето на цврстината на коските, мускулната функција и здравјето на имунолошкиот систем. Иако е достапен преку изложување на сонце, храна и додатоци во исхраната, недостатокот на витамин Д...

БОРОВ ПОЛЕН – ПРИРОДЕН ТЕСТОСТЕРОН ОД ШУМАТА: КАКО ДЕЛУВА И ЗА КОГО СЕ ПРЕПОРАЧУВА...

Боровиот полен е еден вид полен кој често се користи за здравствени цели. Се верува дека има антиоксидантни и антиинфламаторни својства, како и дека придонесува за повисоки нивоа на енергија, подобра виталност и хормонална...

НАУЧНИЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ НА НЕОЧЕКУВАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕКУМЕРЕН ВНЕС НА СОЛ

Повеќе од две децении, експертите предупредуваат дека прекумерниот внес на сол е штетен за срцето и крвните садови. Сепак, ново истражување покажува дека прекумерната консумација на сол може да има многу пошироки последици. Освен што...

ХРАНА ШТО ВЕДНАШ ГО НАМАЛУВА ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА

Физичката активност, контролата на стресот и редовните оброци ја поддржуваат оптималната гликемиска рамнотежа Целите зрна, како што се пуканките, имаат корисен ефект врз шеќерот во крвта во споредба со рафинираните јаглехидрати. Одржувањето на стабилни нивоа на...

КРУШИТЕ СЕ ДОБРИ ЗА СЛАБЕЕЊЕ И ЗДРАВЈЕ НА ЦРЕВАТА: КОГА И КАКО ДА ГИ...

Крушите  придонесуваат за здравјето на дигестивниот систем бидејќи се богати со растителни влакна и вода, и го олеснуваат варењето и елиминирањето на отпадните материи. Луѓето со синдром на иритабилни црева треба да бидат внимателни со...

ЦЕЛА ГЕНЕРАЦИЈА Е ВО СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ ПОРАДИ ХРАНАТА ШТО ЈА ЈАДЕЛЕ УШТЕ ОД ДЕТСТВОТО

Истражувањето спроведено од Универзитетот во Мичиген доведе до вознемирувачки нови наоди. Тие открија дека Генерацијата X (1965-1980), онаа помеѓу бејби-бумерите и милениумците, е најмногу изложена на ризик по здравјето токму поради храната што ја...

ВОДА СО МАЛКУ ЗАЧИНИ – ПИЈАЛОК ШТО ГО ЗАБРЗУВА МЕТАБОЛИЗМОТ, СОГОРУВА МАСТИ И ГО...

Додавањето малку зачини во вашата исхрана може да има позитивно влијание врз вашето здравје. Истражувањата покажаа дека капсаицинот, активната супстанца од каенскиот пипер, носи бројни придобивки за телото. Сепак, тоа не значи дека ќе ги...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ОСНОВИ ЗА ДИЈАБЕТЕС

error: Содржината е заштитена!