Нутритивни вредности, хранливост и влијанието на мајонезот врз здравјето
Нутритивни вредности на мајонезот Мајонезот е природен сос, кој се прави од јајца, растворливо масло (често сончогледово или маслиново масло), сол и киселини, како што е сок од лимон или столна киселина. Овој сос...
Кикирики: нутритивна ризница и здравствени придобивки
Кикириките, познати и како земни ореви, се едни од најпопуларните јаткасти плодови, благодарение на нивниот уникатен вкус и богатство со нутритивни вредности. Тие се користат во разни облици – како грицки, путер од кикирики,...
Темна чоколада: Предности, мани и препораки
Темната чоколада е популарен десерт кој, покрај задоволството што го нуди, има и бројни здравствени придобивки кога се консумира во умерени количини. Сепак, како и со секоја храна, постојат и потенцијални недостатоци кои треба...
Храна за прочистување на цревата
Исхраната е важна за нормално функционирање на целиот организам, а намирниците и нивниот избор имаат клучна улога и во празнењето на дебелото црево. За да си помогнете внимавајте што внесувате за време на оброците.
Киноа...
10 здрави рецепти зготвени во тепсија што треба да ги пробате
Без разлика дали како главно јадење, гарнир или дури и десерт, тепсијата се врвна храна за удобност. Нема храна толку утешна како тепсија. Тие се топли, вкусни и споделени, и лесно се приспособуваат и...
Лебот како храна и здравје – состав, вредности и избор за различни потреби
Лебот, барем на македонската трпеза, е една од најпосакуваните и задолжителни намирници. Се јаде во големи количини бидејќи претставува евтина и достапна опција за исхрана. Клучот е во умереноста и разновидноста, па затоа нема...
Колку храна треба да внесете во себе за празниците?
Македонците се навикнати во предпразничниот период да внесуваат многу храна и со денови да го прославуваат доаѓањето на Новата година и Божиќ! Всушност, сите тие дневни и после работни седенки по кафеаните и рестораните...
Коријандерот е одличен за ублажување на изгореници бидејќи ја намалува болката и отекувањето
Коријанедер (Coriandrum sativum) или кинески магдонос е растение со ароматично и шупливо стебло. Содржи етерични масла, протеини, шеќер и витамин А и Ц, минерали како што се железото и калиум. Познато е дека го смирува...
Модриот патлиџан како борец против ракот и кардиоваскуларните болести
Модриот патлиџан изобилува со антиоксиданти како што се антоцијанините кои се одговорни за темновиолетовата боја на кората на плодот. Научниците сметаат дека токму благодарение на високото количество на антиоксиданти и влакна, патлиџанот го намалува...
Доаѓа време на празници: прасешко месо-здравствени аспекти, нутритивна вредност и препораки
Прасешкото месо е традиционално јадење за празниците на Балканот, особено за Божиќ и Нова Година. Неговата популарност се должи на богатиот вкус и улогата во семејните оброци. Сепак, претераната консумација може да има и...