Извршена прва двојна трансплантација на бели дробови кај пациент по прележан коронавирус

Мажот на возраст од 55 години пред зафатот бил на механичка вентилација на белите дробови, 52 дена.

Лекари од Мексико ја извршија првата латиноамериканска двојна трансплантација на бели дробови кај лице кои се опоравило од КОВИД-19, објавија вчера лекарите од болницата Christus Muguerz каде е направена интервенцијата.

“Без трансплантацијата, пациентот немаше да преживее. Сега има нова можност за живот“, истакна лекарот Мануел Вонг.

Мажот на возраст од 55 години пред зафатот бил на механичка вентилација на белите дробови, 52 дена.

Операцијата траела седум часа и е направена на 31. август. Слични трансплантации се извршени се во Европа и во САД на лица кои закрепнале од КОВИД-19.