Како да го сочувате вашето ментално здравје

Ако ви е пријатно, може да разговарате со пријател или да одите на прошетка. И, конечно, може да се  обидете да практикувате техники за управување со стресот, како што е внимателноста, која е сè попопуларна и базирана на докази. Ако ви се појави проблем со менталното здравје и овие совети не се доволни, тогаш ќе биде важно да побарате помош, по можност од здравствен работник. Но, да речеме дека нема доверлив здравствен работник во вашата заедница.

Светските извештаји за менталното здравје кај луѓето велат дека менталното здравје е водечка причина за попреченоста на нормалното функционирање, и имаат сериозно влијание врз опшествата, стопанскиот сектор и здравствените системи на државите. Која е таа попреченост, кои се знаците кои се манифестираат, и како впрочем да се заштитиме од овие непосакувани состојби на човечкиот организам, пред се психата.  Одговори на голем дел од овие суштински прашања за човековото здравје дава д-р Марк Ван Омерен.

СЗО прави напредни пресметки за да дојде до таков заклучок. И овие пресметки, тие вклучуваат голем број на различни извори на информации. Еден од нив е дека за поединец, кога има состојба на ментално здравје, како што е депресијата, тоа всушност е многу нарушувачко. Толку многу работни места не се продуктивни, а водечката причина за луѓето кои не се на работа поради боледување е поради состојбите со менталното здравје, иако тоа често не е кажано. Слично на тоа, овие состојби се многу чести.

Всушност, тие започнуваат во тинејџерските години, во адолесцентните години и главно не се лекуваат. Навистина, само помалку од секој трет човек ширум светот добива нега, грижа за менталното здравје за нивната состојба на ментално здравје.

Пандемијата беше, како што можете да си замислите, многу тешка за животите на луѓето и навистина го  оштети менталното здравје. Стапките се зголемија во првата година од пандемијата во однос на анксиозноста и депресијата, за околу 25%, што значи дека околу 25% повеќе луѓе отколку порано имале депресија или анксиозност, што е огромно. Во однос на самоубиствата не видовме дека стапките се зголемуваат што е добра вест.   Во однос на луѓето со веќе постоечка тешка ментална болест, тие имаа поголема веројатност да се заразат со вирусот и поголема веројатност да бидат тешко болни од вирусот и всушност, уште поголема веројатност да умрат од вирусот.

Тоа се факти кои се многу важни и не се доволно истакнати. Што да направите во однос на сопственото ментално здравје. Ако откриете дека имате постојана анксиозност, која не сте ја имале претходно, постојана тага или депресија или тажно расположение што не сте го имале претходно, или пиете повеќе алкохол, мора да го вклучите алармот дека нешто се случува со вас. Или да го изгубите задоволството и интересот за работи кои порано ви се допаѓале, тогаш тоа се загрижувачки знаци. И треба да побарате помош или да научите како да управувате со овие состојби.

За да останете ментално здрави, може да направите многу работи. Една од работите што некој може и треба да ја прави е да остане физички активен. Тоа е важно за здравјето и физичкото здравје. Второ нешто што е многу важно да направите е да избегнувате алкохол. Алкохолот често го користат луѓето за да мислат дека психички ќе се чувствуваат подобро, но всушност тоа ги прави менталните проблеми посложени и потешки за надминување. Трето, секој ден треба да се прави нешто што е или пријатно или значајно.

Ако ви е пријатно, може да разговарате со пријател или да одите на прошетка. И, конечно, може да се  обидете да практикувате техники за управување со стресот, како што е внимателноста, која е сè попопуларна и базирана на докази. Ако ви се појави проблем со менталното здравје и овие совети не се доволни, тогаш ќе биде важно да побарате помош, по можност од здравствен работник. Но, да речеме дека нема доверлив здравствен работник во вашата заедница.

Тогаш барем разговарајте со доверлива личност во вашата заедница, можеби пријател или друга личност со која мислите дека вреди да се разговара, за да ве ислушаат и можеби да добијат повратни информации за тоа како можете да се справите со вашите тешкотии. Исто така, она што може да биде корисно е самопомошТА. Постојат голем број книги за самопомош и материјали за самопомош на интернет. Кога тие се засноваат на она што се нарекува когнитивно-бихејвиорална терапија, тогаш тие обично се многу добри. 

Задржувањето на менталното здравје во модерно време може да биде предизвик поради многуте стресови и притисоци што ги носи секојдневниот живот. Еве неколку стратегии кои можат да помогнат:

1. Воспоставување на здрава рутина

 • Редовен сон: Обидете се да спиете најмалку 7-8 часа секоја вечер.
 • Урамнотежена исхрана: Внесувајте разновидни и хранливи оброци, богати со витамини и минерали.
 • Физичка активност: Редовното вежбање го намалува стресот и го подобрува расположението.

2. Управување со стресот

 • Медитација и јога: Овие техники можат да помогнат во намалување на анксиозноста и зголемување на свесноста.
 • Техника на дишење: Практикување на длабоко и контролирано дишење може да го намали стресот и да го подобри фокусот.

3. Социјална поддршка

 • Одржување на врски: Редовната комуникација со пријателите и семејството може да го зголеми чувството на поддршка и да го намали чувството на изолација.
 • Вклучување во заедницата: Волонтирањето или учеството во заеднички активности може да го подобри чувството на припадност.

4. Поставување на реалистични цели

 • Организација и планирање: Поставете краткорочни и долгорочни цели кои се реални и достижни. Ова ќе ви помогне да се чувствувате продуктивно и организирано.

5. Професионална поддршка

 • Терапија и консултации: Ако се соочувате со сериозни ментални проблеми, консултирајте се со психотерапевт или советник.
 • Онлајн ресурси: Има многу достапни онлајн ресурси и апликации кои можат да понудат поддршка и водство.

6. Одржување на хоби и интереси

 • Креативни активности: Учествувањето во хоби кои ги сакате (на пр. читање, сликање, свирење музички инструмент) може да го подобри расположението и да го намали стресот.

7. Ограничување на користењето на технологијата

 • Дигитален детокс: Обидете се да го намалите времето поминато на социјалните мрежи и дигиталните уреди, и да ги посветите тие моменти на активности кои го подобруваат вашето благосостојба.

8. Практикување на благодарност

 • Дневник на благодарност: Водете дневник во кој ќе запишувате три работи за кои сте благодарни секој ден. Ова може да го подобри позитивното размислување и да го намали стресот.

Сите овие стратегии можат да помогнат во одржувањето на менталното здравје и да понудат начини за самопомош во модерното време.

Извор:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/mental-health