Карактеристики кои децата ги наследуваат од татковците

Научниците досега во многу наврати потврдија дека децата интелигенцијата ја наследуваат исклучиво од мајките, но што е она што го наследуваат од татковците?

Ментални растројства: Меѓу оние кои мажите ги пренесуваат на своето потомство најчесто се ADHD и шизофренија.

Репродуктивно здравје: Истражувањата покажуваат дека лошиот квалитет на спермата може да биде наследна патологија.

Срцеви болести: Научниците открија дека некои мажи може да пренесат неисправни хромозоми кои го покачуваат ризикот од хронични болести за 50 проценти. Под одредени фактори, оваа особина ја наследуваат синовите.

Пол: Не е тајна дека машките гени се одговорни за полот на бебето.

Раст: Интересно е дека растот зависи од гените на таткото – колку е таткото повисок, толку е поголема можноста наследниците да бидат високи.

Бојата на очите: Со оглед на тоа дека гените на таткото доминираат над гените на мајката, главните особини на лицето и бојата на очите на детето се, веројатно, исти како кај таткото.

Состојбата на забите: Мора да знаете дека машките гени се одговорни за структурата на вилицата, па затоа децата од таткото ја наследуваат густината на забите, белината и слично.