КИФОЗА-БОЛКА И ИСКРИВУВАЊЕ НА ГРБОТ И РБЕТНИОТ СТОЛБ

Кифозата е претерано заокружување на горниот дел од грбот. Кај постарите луѓе, кифозата често се должи на слабост во 'рбетните коски што предизвикува нивно компресирање или пукање. Други видови на кифоза може да се појават кај доенчиња или тинејџери поради малформации на 'рбетот или заглавување на' рбетните коски со текот на времето.

Кифозата е претерано заокружување на горниот дел од грбот. Кај постарите луѓе, кифозата често се должи на слабост во ‘рбетните коски што предизвикува нивно компресирање или пукање. Други видови на кифоза може да се појават кај доенчиња или тинејџери поради малформации на ‘рбетот или заглавување на’ рбетните коски со текот на времето.

Блага кифоза предизвикува неколку проблеми. Тешка кифоза може да предизвика болка и да биде обезличување. Третманот за кифоза зависи од вашата возраст и од причината и последиците од искривувањето.

Симптоми
Благата кифоза може да не даде забележителни знаци или симптоми. Всушност, горниот дел од грбот природно има мала кифоза. Луѓето кои имаат прекумерна искривување може да доживеат болки во грбот и вкочанетост.

Кога да одите на лекар
Закажете состанок со вашиот лекар ако забележите зголемена кривина во горниот дел од грбот или во ‘рбетот на вашето дете.

Причини
Коските (пршлените) кои го сочинуваат здравиот ‘рбет изгледаат како цилиндри наредени во колона. Кифозата се јавува кога пршлените во задниот дел стануваат повеќе во облик на клин.

 

 

 

 

Обликот на пршлените може да се промени со:

Фрактури. Скршените пршлени може да резултираат со искривување на ‘рбетот. Компресивните фрактури, кои можат да се појават кај ослабената коска, се најчести. Благите фрактури на компресија често не предизвикуваат забележителни знаци или симптоми.
Остеопороза. Слабите коски може да предизвикаат искривување на ‘рбетот, особено ако ослабените пршлени развијат фрактури на компресија. Остеопорозата е најчеста кај постарите жени и кај луѓето кои земале кортикостероиди подолг временски период.
Дегенерација на дискот. Меките, кружни дискови делуваат како перничиња помеѓу ‘рбетните пршлени. Со возраста, овие дискови се израмнуваат и се намалуваат, што често ја влошува кифозата.
Scheuermann-ова болест. Исто така наречена Шеуерманова кифоза, оваа болест обично започнува за време на скокот на раст што се јавува пред пубертетот.
Други проблеми. Коските на ‘рбетот кои не се развиваат правилно пред раѓањето може да предизвикаат кифоза. Кифозата кај децата може да биде поврзана и со одредени медицински состојби, како што е синдромот Елерс-Данлос.


Компликации
Покрај тоа што предизвикува болки во грбот, кифозата може да предизвика:

Ограничени физички функции. Кифозата е поврзана со ослабени мускули на грбот и тешкотии при извршување на задачи како што се одење и станување од столици. Искривувањето на ‘рбетот, исто така, може да го отежне погледот нагоре или возењето и може да предизвика болка кога лежите.
Дигестивни проблеми. Тешката кифоза може да го компресира дигестивниот тракт, предизвикувајќи проблеми како што се рефлукс на киселина и тешкотии при голтање.
Проблеми со сликата на телото. Луѓето со кифоза, особено адолесцентите, може да имаат лоша слика за телото поради заоблен грб.

Дијагноза
Вашиот давател на здравствена заштита генерално ќе спроведе темелен физички преглед, вклучително и проверка на вашата висина. Можеби ќе ви биде побарано да се наведнете напред од половината додека давателот го гледа вашиот ‘рбет од страна. Можете исто така да подлежите на невролошки преглед за да ги проверите вашите рефлекси и мускулната сила.

Тестовите што може да се нарачаат вклучуваат:

Х-зраци или КТ скенови. Рендгенските снимки можат да го одредат степенот на искривување и да откријат деформитети на пршлените. Може да се препорача КТ скен ако вашиот лекар сака подетални слики.
МНР. Користејќи радио бранови и силно магнетно поле, МРИ може да открие инфекција или тумор на ‘рбетот.
Нервни тестови. Ако чувствувате вкочанетост или мускулна слабост, можеби ќе ви требаат тестови за да одредите колку добро се движат нервните импулси помеѓу ‘рбетниот мозок и вашите екстремитети.
Тестови за коскена густина. Коската со мала густина може да ја влоши кифозата и често може да се подобри со лекови.


Третман
Третманот со кифоза зависи од причината и сериозноста на вашата состојба.

Лекови
Третманот на кифоза може да вклучува:

Олеснувачи на болка. Ако лековите без рецепт – како што се ацетаминофен, ибупрофен   или напроксен натриум – не се доволни, посилните лекови против болки се достапни на рецепт.
Лекови за остеопороза. Лековите за зајакнување на коските може да помогнат да се спречат дополнителни фрактури на ‘рбетот што би ја влошиле вашата кифоза.


Терапија

Одредени типови на кифоза може да се  регулираат со:

Вежби. Вежбите за истегнување и зајакнување може да помогнат да се подобри флексибилноста на ‘рбетот и да се ублажат болките во грбот.
Зацврстување. Децата кои имаат Scheuermann-ова болест може да можат да ја запрат прогресијата на кифозата со носење заграда за ‘рбетот додека нивните коски сè уште растат.

Хируршки и други процедури
Ретко, тешката кифоза може да го притисне ‘рбетниот мозок или нервните корени. За да се поправи ова, можеби е потребна операција. Најчеста процедура е спинална фузија, каде што хирургот користи метални шипки и завртки за да ги прицврсти коските на’ рбетот заедно во правилната положба.