Колку шеќерот е всушност опасен за мозокот?

Стручњаците откриле дека со земањето намирници кои во себе содржат висок процент на фруктоза, се забавува работата на мозкот и тоа може да доведе до пореметување кај помнењето и учењето. Но, добра вест е дека засилениот внес на риба и на јаткасти плодови, може да направи баланс.

Ако деновиве се подготвувате за испит или некој важен јавен настап, избегнувајте безалкохолни газирани напитоци. Истражувањата покажуваат дека, по само шест недели редовно коснумирање вакви сокови, во нашиот мозок може да настане неповратна штета.

Стручњаците откриле дека со земањето намирници кои во себе содржат висок процент на фруктоза, се забавува работата на мозкот и тоа може да доведе до пореметување кај помнењето и учењето. Но, добра вест е дека засилениот внес на риба и на јаткасти плодови, може да направи баланс.

“Нашите резултати покажуваат дека она што го јадеме влијае на тоа како размислуваме. Сп долгорочно консумирање на храна богата со фруктозни шеќери, мозокот лесно почнува да ја губи способноста за учење и помнење. Сепак внесот на омега-3 масни киселини можно е да се ублажи штетата“, тврди проф. Фернандо Гомез Пиниља.

Одамна се знае дека фруктозата доведува до дијабатес, дебелина и масен црн дроб, но ова е прв пат да се истражи влијанието на шеќерот врз мозокот.