КОВИД-19: Која комбинација на симптоми не е опасна за инфицираните пациенти

Комбинацијата на симптоми на новиот коронавирус не мора кај секого да биде иста. Зависно од имунитетот и историјата на болести, пациентите може да доживеат животозагрозувачки симптоми и да завршат на респиратор, додека други имаат благи или речиси незабележливи симптоми и ја преболуваат болеста КОВИД-19 дома, без поголеми проблеми.

Нови истражувања покажуваат дека комбинацијата на симптоми која ја има пациентот може да ја одреди сериозноста на неговата зараза со новиот коронавирус.

Ако ги забележите токму овие 6 симптоми на коронавирусот истовремено, истражувањата покажуваат дека големи се шансите дека КОВИД-19 лесно ќе го преболите, без хоспитализација и респиратор.


  • КОРОНАВИРУС И ГЛАВОБОЛКА

Главоболката не е чест симптом на КОВИД-19. Само 10% од пациентите пријавуваат главоболка како симптом, а ако тоа е еден од симптомите на инфекцијата, тоа е добар знак дека болеста лесно ќе се надмине.

  • КОРОНАВИРУС И БОЛКА ВО МУСКУЛИТЕ

Болка во мускулите чувствуваат околу 10% од заболените со КОВИД-19. Ако почувствувате волка во комбинација со останатите симптоми на оваа листа, би требало се да биде во ред. Но, ако имате болки во мускулите во комбинација со симптомите како: збунетост и пролив, поверојатно е дека вашата состојба ќе бара хоспитализација.

  • КОРОНАВИРУС И КАШЛИЦА

Кашлицата е најчест симптом на коронавирусот и него го имаат речиси 70% од заразените лица, но ако доаѓа во комбинација со веќе наведените претходни симптоми и ви се чини како да имате грип, најверојатно нема да завршите во болница.

  • КОРОНАВИРУС И БОЛКА ВО ГРЛОТО

Иако многумина веруваат дека болката во грло е чест симптом на коронавирусот, истражувањата покажуваат дека не е ниту меѓу 10. најчести симптоми. Ако почувствувате болка во грлото заедно со некој од другите симптоми на овој список, веројатно имате поблага форма на болеста.

  • КОРОНАВИРУС И БОЛКА ВО ГРАДИТЕ

Доколку со останатите симптоми од овој список почувствувате болка во градите, не треба да паничите, оти помалку од 10% од заболените од коронавирус го имаат токму овој симптом. Но, ако болката продолжи, задолжително консултирајте лекар, оти може да станува збор и за некој друг здравствен проблем.

  • КОРОНАВИРУС И ГУБЕЊЕ НА СЕТИЛАТА

Иако голем број пациенти со коронавирус, дури 60% од нив во даден момент го губат остетот за мирис или за вкус, тоа не мора да биде причина за страв. Ако ги имате и веќе наведените пет симптоми, веројатно нема да има потреба да бидете хоспитализирани.