ЛУБЕНИЦА -9 здравствени причини да ја јадете цело лето

Слатката и сочна лубеница е симбол на летото. На прв поглед, може да претпоставите дека главно се работи за шеќер и вода. Но, штом ќе продлабочите и ќе ја откриете  нејзината огромна палета на хранливи материи, ќе се изненадите колку потенцијални здравствени придобивки има.

Слатката и сочна лубеница е симбол на летото. На прв поглед, може да претпоставите дека главно се работи за шеќер и вода. Но, штом ќе продлабочите и ќе ја откриете  нејзината огромна палета на хранливи материи, ќе се изненадите колку потенцијални здравствени придобивки има.

„Ја сметаме лубеницата како забавна, сезонска храна за на плажа, но исто така таа е навистина добра за вас“, вели регистрираната диететичарка Лара Витсон, РД, ЛД. „Таа е нискокалорична, ве одржува хидрирани и обезбедува многу други хранливи материи кои можат да ви помогнат да го одржите доброто здравје“.

Дали лубеницата е добра за вас?
Иако ѝ недостасуваат протеини и железо, хранливата вредност на лубеницата не треба да се потценува. Исто така, нема масти, натриум и холестерол и е одлична за срцето. Дури и семките од лубеница имаат придобивки, со магнезиум, железо, здрави масти и цинк.

Една кришка исечена лубеница има само 46 калории и:

0 g маснотии.
1 mg натриум.
9 гр шеќер.
10 mg калциум.
12 mg витамин Ц.
15 mg магнезиум.
139 g вода.
(Извор: USDA)

Уште поимпресивно, има 170 милиграми калиум, суштински минерал кој ја поддржува функцијата на нервите и мускулите и балансот на течности во вашето тело. А покрај витаминот Ц содржи и добри количини на витамин А.

Антиоксидансите кои се борат против болестите во лубеницата како ликопен и кукурбитацин Е, може да ве заштитат од болести како што се рак или дијабетес. Ликопенот и ја дава црвената боја на лубеницата.

Дали ви се добри семките или кората од лубеницата?
Пред да ги фрлите корите во ѓубре, следниот пат, земете секунда за да ги разгледате здравствените придобивки од кората и семките од лубеница.

Кората од лубеницата има помалку шеќер и повеќе влакна од нивното месо, а исто така содржи и цитрулин. Семките од лубеница – сушени или сурови – се богати со магнезиум и фолати, кои му помагаат на вашето тело да работи добро и да избегне болести. Семките имаат и типови на масни киселини кои го намалуваат лошиот холестерол во крвта и ви помагаат да избегнете срцев и мозочен удар.

„Можете да ги промешате корите со друг зеленчук и да додадете зачини во семките, како што можете да направите со семките од тиква, за лесна и здрава закуска“, предлага Витсон.

Истражувањата покажуваат дека бостанот, генерално, е добар за вас, но потребни ни се повеќе студии за да разбереме како лубеницата посебно влијае на вашето тело. Витсон споделува девет потенцијални здравствени придобивки од лубеницата:

1. Ви помага да останете хидрирани
Дури и малата дехидрација може да има штета, предизвикувајќи замор, грчеви во мускулите и главоболки. Лубеницата е 92% вода, па затоа е лесен начин за хидратација и поддршка на вашето тело.

Обидете се да јадете малку лубеница посипана со сол после физичка активност или напорен тренинг за да ги надополните електролитите и јаглехидратите во вашето тело. „Неверојатно е што може да направи за да ви ја врати енергијата и да ја задоволи вашата жед“, вели Витсон.

2. Одржувајте здрава тежина
Лубеницата може да биде одлична опција доколку се обидувате да одржите или постигнете здрава тежина и да се спротивставите на искушението за покалорични слатки закуски. Бидејќи содржи многу вода, лубеницата има малку калории и може да направи да се чувствувате сити подолго време.

Студијата од 2019 година на 33 луѓе кои се сметале за прекумерна тежина или имале дебелина покажала дека оние кои јаделе лубеница наместо колачиња со малку маснотии дневно во текот на четири недели, пријавиле помал глад и помала желба за јадење. Јадењето лубеница беше поврзано со пониска телесна тежина, индекс на телесна маса (БМИ) и сооднос помеѓу половината и колковите и намален крвен притисок.

3. Заштитува од болести
Раните докази сугерираат дека редовното јадење лубеница промовира добро здравје и може да го намали ризикот од хронични болести како што се дијабетес, дебелина, кардиоваскуларни болести и рак. Ова е веројатно благодарение, делумно, на неговите антиоксиданси, кои помагаат да се заштити вашето тело од стрес и да се спречи или забави оштетувањето на клетките.

Всушност, лубеницата има повеќе ликопен од кое било друго овошје или зеленчук – вклучувајќи ги и доматите. Тоа е, исто така, највисокиот извор на аминокиселина цитрулин, која произведува молекула наречена азотен оксид кој помага да се релаксираат крвните садови.

Хранливите придобивки од лубеницата може да ви помогнат во борбата против крвниот притисок, холестеролот и воспалението што може да доведе до болести. Во една мала студија, истражувачите открија дека екстрактот од лубеница го намалува крвниот притисок кај средовечните возрасни лица со рана хипертензија (висок крвен притисок) и дебелина.

„Знаеме дека луѓето кои јадат добро балансирана, хранлива исхрана може да имаат подобри здравствени резултати, во комбинација со избор на начин на живот и други фактори“, забележува Витсон. „Лубеницата би можела да биде дел од таа равенка, да ве одржува поздрави, подолго“.

4. Го поддржува здравјето на очите
Хранливите состојки во лубеницата имаат особено корисна цел кога станува збор за вашите очи. Антиоксидансите може да помогнат да се спречи или одложи формирањето на катаракта. Тие дури може да го намалат ризикот од развој на макуларна дегенерација поврзана со возраста, што може да предизвика слепило.

Витаминот А во лубеницата го поддржува и здравјето на вашите рожници. И не е потребно многу: само едно средно парче лубеница содржи до 11% од витаминот А што ви треба секој ден.

5. Го зајакнува вашиот имунолошки систем

Дарежливата доза на витамин Ц (аскорбинска киселина) го поддржува вашиот имунолошки систем, кој се бори против бактериите и инфекциите. Исто така, може да помогне да се намали ризикот од развој на рак.

6. Ја ублажува болката во мускулите
Придобивките од лубеницата и сокот од лубеница може да му помогнат на вашето тело да се опорави и да се чувствува подобро после вежбање. Ова може да биде благодарение на цитрулинот, кој помага во производството на азотен оксид за да се подобри протокот на крв и мускулната функција. Цитрулинот исто така го отстранува амонијакот од вашето тело. Ова го намалува количеството на супстанција наречена лактат што се акумулира во вашето тело за време на вежбањето и може да доведе до болки во мускулите.

7. Помага за здравјето на кожата
Витаминот Ц во лубеницата му помага на вашето тело да произведува колаген, кој го поддржува вашиот имунолошки систем, здравјето на вашите клетки и вашата способност да заздравувате од повреди. Колагенот дава сила и еластичност на вашата кожа и помага да се заменат мртвите клетки на кожата. Ова значи дека јадењето лубеница може да ја подобри вашата кожа и да ги забави ефектите поврзани со стареењето.

Витаминот А произведен од бета-каротенот во лубеницата помага во обновување на клетките на кожата, спречувајќи сува кожа и лупење. Неговиот витамин Б6 може да помогне во спречување на појава на акни. Не сте отсечени ако мислите дека лубеницата можеби е добра состојка за маска за лице – тоа е.

8. Го подобрува варењето
Растителните соединенија (полифеноли) во лубеницата ги поттикнуваат добрите бактерии во цревата. Ова не само што го олеснува варењето, туку исто така може да го зајакне вашиот имунолошки систем и производството на основните хранливи материи во цревата.

9. Управува со шеќерот во крвта
Лубеницата нуди одлична алтернатива ако се обидувате да го одржите нивото на гликоза во крвта стабилно или да го намалите ризикот од дијабетес. Има малку јаглехидрати и ниско гликемиско оптоварување. Тоа значи дека лубеницата влегува во вашиот крвоток и произведува помалку гликоза од другите намирници, така што можете да имате парче без голем скок на шеќерот во крвта.

Кои се несаканите ефекти од јадењето лубеница?
Поголемиот дел од времето, можете да јадете лубеница без да доживеете никакви несакани ефекти. Но, можеби ќе сакате да избегнете лубеница ако:

Склони се кон мигренозни главоболки: лубеницата содржи високо ниво на тирамин, аминокиселина која може да предизвика мигрена.
Имате алергија на одредени полен, вклучувајќи трева или ајдучка трева: Симптомите може да вклучуваат отежнато дишење, коприва или оток.
Имаат дијабетес: Луѓето со дијабетес можеби ќе сакаат да ја ублажат количината на лубеница што ја јадат поради нејзините природни шеќери.
Имаат дигестивни проблеми: лубеницата исто така се смета за високо ниво на FODMAP, што значи дека содржи шеќери што може да биде тешко да се вари за некои луѓе со состојби како што е синдром на нервозно дебело црево (IBS). Симптомите може да вклучуваат надуеност, запек или дијареа.

Дали е безбедно да се оди на „диета со лубеница“?
„Можете безбедно да јадете две порции лубеница секој ден, но никогаш не е добра идеја да се држите на диета која содржи само еден вид храна“, предупредува Витсон. „Чистењето со лубеница е мода, како и секоја друга, и ќе го лиши вашето тело од другите хранливи материи што му се потребни за правилно функционирање“.

Ниту пак ви е потребна диета со лубеница за да се ослободите од токсините. Вашето тело може да го направи тоа само по себе, со помош на црниот дроб и бубрезите.

Уживајте во здравите придобивки од лубеницата
Лубеницата е прифатлива и лесна за подготовка. Користете го во смути или летни слатки, во салата или дури и на скара. Можете исто така да го замрзнете во пусти, или да го додадете во газпачо или безалкохолни пијалоци и шарени коктели. Со својот освежителен вкус и здрава низа на хранливи материи, лубеницата никогаш не е надвор од сезоната.