Лук, зелка, маслиново масло… Ова се најдобри намирници за здравјето на бубрезите

Бубрезите се важен орган за телото оти се одговорни за чистење на органзимот од токсини, но и за одржување на Пх вредноста во рамнотежа.

Ова е листа на намирници кои ќе им помогнат на бубрезите без проблеми да ја извршуваат својата функција и да останат здрави.

  • ЛУК

Со оглед дека претераниот внес на сол може да предизвика болести на бубрезите, совет од стручњаците е да се избере заменски зачин или зеленчук, како лук, со цел на храната да и се даде нагласен вкус. Лукот е одлична алтернатива, оти е извор на витамин Ц и Б6. Исто така, содржи и противвоспалителни својства и е силен сојузник во борба против бактериите, кои потенцијално може да го загрозат здравјето на бубрезите.

  • МАСЛИНОВО МАСЛО

Ова масло содржи здрави масти, и е идеално за готвење, за преливи за салати и маринада. Содржи птоиввоспалителни својства и ги штити бубрезите од воспаление, а го олеснува и елиминирањето на бубрежните камења.

  • ЗЕЛКА

Извор е на витамин Ц и К, содржи висок процент на витамин Б6, фолна киселина и влакна. Има и мал процент на калиум, што ја прави посебни адекватна за одржување на општото здравје. Во зелката има и фитохемикалии, нутриенти кои ги раздвојуваат слободните радикали, и го намалуваат ризикот од развој на хронични болести.

  • БРУСНИЦА

Брусницата е идеална намирница кога се во прашање уринарните инфекции, а на сличен начин може да помогне и кај дигестивниот тракт и само самото тоа и на бубрезите.

  • ЈАЈЦА

Белката е одличен извор на протеини, а содржи и малку фосфор. Протеините во јајцата содржат аминокиселини, кои помагаат за правилна функција на бубрезите.