Ова се рани и скриени знаци на рак на бубрези кои често се игнорираат

Овој вид на карцином почесто се јавува по 40. година,а според статистиката, мажите заболуваат почесто од жените.

За ризик фактори се сметаат уживањето во цигарите, дебелината и влијанието на некои супстанци од работната околина, или предолгото користење на одредени лекови. Но, сепак најголем број случаи на рак на бубрези се поврзуваат со пушењето.

ОТОК НА ДЕЛОТ НА ГРБОТ

За жал, со оглед дека туморот е скриен во внатрешноста на телото, пациентот тешко ќе знае дека нешто се случува во бубрезите или ќе забележи рани симптоми. Во случај да се забележи оток, веројатно се работи за напредната фаза.

БЛАГА БОЛКА ВО ДОЛНИОТ ДЕЛ НА ГРБОТ

Понекогаш пацинетите го игнорираат овој симптом, оти не го поврзуваат со рак на бубрезите, потенцираат лекарите, но е болката е постојана и не попушта, прв чекор е да се посети лекар.

КРВ ВО УРИНАТА

За овој симптом не може да се каже дека е скриен, оти на таква глетка секој се вознемирува и ќе помисли на најлошо, иако може да станува збор и за минлива инфекција на уринарните патишта. Но, ако е во прашање рак на бубрези, овој симптом е веќе во напредната фаза на болеста.

ЗАМОР И НАМАЛУВАЊЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА

Замор и нагло намалување на килограмите и апетитот се симптоми кои се јавуваат во доцна фаза од болеста. Ако се борите со заморот, и покрај редовниот и доволен сон, или губите килограми иако јадете, посетете лекар.