Моркови и јајца за здрави очи

Со менување на исхраната и внесување на одредени видови на храна, подобрете го и изострете го видот

Моркови

Веројатно, сте слушнале дека морковите и другото портокалово овошје и зеленчук се добри за здравјето на очите и заштитата на видот. Бета каротенот, вид на витамин А, им дава на овие намирници портокалова нијанса и им помага на мрежницата и другите делови на окото да функционираат правилно.

Зелен зеленчук

Богат е со лутеин и зеаксантин – антиоксиданти кои го намалуваат ризикот од развој на макуларна дегенерација (жолта дегенерација) и катаракта.

Јајца

Жолчката, исто така, содржи лутеин и зеаксантин, но и цинк кој е добар во превенција од развој на жолта дегенерација.

Цитрусно овошје и бобинки

Овие намирници се полни со витамин Ц, кој се покажа како спасител на видот.

Бадеми

Богати се со витамин Е кој ја спречува појавата на макуларна дегенерација. Една рака бадеми ја содржат дневната доза на потребни витамини.