Недоволната сексуална активност допринесува за порана менопауза

Во споредба со жените кои имале сексуален однос од барем еднаш месечно, жените кои имале секс секоја недела, имале за 28 проценти помала веројатност дека порано ќе влезат во менопауза.

Британско истражување во кое учествувале 3.000 жени покажало дека жените кои имаат помалку сексуални односи се посклони кон рано влегување во менопауза.

Од претходно е познато дека континуираната сексуална активност допринесува за подобро здравје. Жените кои подоцна влегуваат во менопауза, имаат посилни коски и поздраво ниво на холестерол во крвта.

Треба да се истакне дека сексуалната активност поврзана со подоцна менопауза исто така вклучува и орален секс, милување и мастурбација. Тоа значи дека и жените кои немаат партнер може да го искористат ефектот од подоцна менопауза.

 

Во споредба со жените кои имале сексуален однос од барем еднаш месечно, жените кои имале секс секоја недела, имале за 28 проценти помала веројатност дека порано ќе влезат во менопауза.