Што значат необјасниви модринки и што може да направите да не се појавуваат?

Зошто некои лица се подложни на појава на модринки по рацете, нозете и остатокот од телото?

Модринката е одраз на помала повреда на крвните садови под површината на кожата, а доколку се случи оштетување, може од неа да се излие помала количина на крв, што за резултат дава добро позната виолетово-зелена-црна модринка.

  • ЖЕНА СТЕ

“Не е фер, но е вистина. Жените многу полесно “заработуваат“ модринки од мажите. Мажите имаат подебела кожа и повеќе колаген, што делува како подобра заштита на крвните садови од повреди“, вели д-р Кори Фишер, семен лекар во клиниката Кливленд.

  •  СТАРЕЕТЕ

Со страеењето, кожата се истенчува, а крвните садови се попроѕирни, што може да предизивка модринки кои не сме ги очекувале. Како кожата се истенчува, така се губат колагенот и маснотиите кои ги штителе крвните садови. Крвните садови ја губат и еластичноста, па полесно се оштетуваат.

  • КОРИСТИТЕ ЛЕКОВИ ЗА РАЗРЕДУВАЊЕ НА КРВТА

“Овие лекови се користат за лекување на аритмии и крвни згрутчувања и тоа е едноставно објаснување на необјаснивите модринки“, појаснува д-р Фишер и напоменува дека прична може да бидат и други лекови кои го имаат истиот ефект, како аспирин или ибупрофен.

 

  • ЗЕМАТЕ АНТИДЕПРЕСИВИ

Некои студии докажале дека лековите кои се користат за лекување на депресија и слични нарушувања, може да влијаат на процесот на згрутчување на крвта, истакнува д-р Фишер.

  • НЕДОСТАТОК НА ВИТАМИНИ

Недостатокот на витанините Ц и К, може да предизивикаат ненадејна појава на модринки.