Слабејте со грејпфрут

Грејпфрутот содржи ензими кои ги топат маснотиите

Оваа диета се базира на претпоставката дека грејпфрутот содржи ензими кои ги топат маснотиите. Иако трае 12 дена, може да ја практикувате и подолго. Сепак, неопходно е да се направи пауза најмалку два дена пред да продолжите.

Иако не постојат цврсти научни докази дека грејпфрутот ги топи маснотиите, луѓето кои ја практикувале диетата го потврдуваат нејзиното корисно дејство.

Предлог мени

Појадок

2 јајца, 2 парчиња шунка, црно кафе, половина грејпфрут или 2,5 дцл сок од грејпфрут.

Ручек

Салата со дресинг, пилешко или мисиркино месо, 1/2 грејпфрут или сок 2,5 дцл од грејпфрут.

Вечера

Црвен или зелен зеленчук (освен скробни намирници како што се грашок, грав, пченка, сладок компир) или салата, пилешко или риба, 1/2 грејпфрут или 2,5 дцл сок од грејпфрут.

Меѓуоброк пред спиење

2,5 дцл нискомаслено млеко

На крај, имајте на ум дека ниту една диета не е апсолутно добра за вашето здравје. Затоа пред да се посветите на „новиот“ режим на исхрана побарајте совет од својот доктор.