Спирулината го контролира апетитот и ја зголемува енергијата

Спирулината е комплетен протеин, што значи дека ги содржи сите девет есенцијални масни киселини

Спирулината е еден вид модрозелена алга која живее во океаните и езерата. Богата е со витамини и важни хранливи материи заради што и во последните години е многу популарна. Спирулината е комплетен притеин, што значи дека ги содржи сите девет есенцијални масни киселини, а треба да се знае дека содржи и десет пати повеќе бета-каротен од морковот.

Оваа алга се смета за за еден од најстарите извори на храна, а денес се нарекува и суперхрана. Нејзината популарност и примена растат во последните години, откако јавноста дозна за нејзината хранливост и предности за здравјето. Сепак, секое додавање на суплементи во изхраната мора да биде одобрено од матичниот доктор. Спирулината може да предизвика и нус-појави, како на пример главоболки, вртоглавици, болку во стомакот, заради високото ниво на протеини. Може да ја обои и столицата или кожата. Ако не се придржувате до дневните дози може да влијае на работата на бубрезите и црниот дроб.

Го зголемува нивото на енергија

Спирулината е додаток во исхраната која често се зема пред спортски тренинзи затоа што ја подобрува издржливоста и ја зголемува енергијата. Таа е одлчен избор на лесно варливи протеини и заради тоа се препорачува на сите кои интензивно тренираат

Поттикнува детоксикација

Истражувањата покажуваат дека спирулината го поттикнува елиминирањето на токсините од крвта, има моќно противвоспалително дејство и заради тоаа е добра во случаи на хронични состојби како ревматски артритис.

Спирулината е одличен извор на антиоксиданси кои го намалуваат нивото на слободните радикали во телото и ја поттикнува регенерацијата на клетките. Научниците тврдат дека помага за намалувае на нивото на стресот, кој може да биде една од причините за многу болести, вклучувајќи ги и кардиоваскуларните и некои видови карцином.

Помага во контрола на апетитот

Спирулината е многу популарна кај лицата кои сакаат да ја намалат телесната тежина бидејќи помага во контролирање на апетитот и ја намалува желбата за често јадење. Алгата е одлична за периодот на слабеење и затоа што е одличен извор на протеини, витамини и минерали, што значи дека дава енергија, а не содржи шеќери.