СТУДИЈА: Новиот коронавирус од телото на инфицираното лице целосно се отстранува дури по еден месец

Се смета дека резултатите од оваа студија јасно ја истакнуваат важноста на собирањето докази за траењето на инфективноста на SARS-CoV-2 со цел да се избегне непотребната изолација без зголемување на ризикот за ширење на вирусот од страна на клинички опоравените пациенти.

Истражување спроведено во Италија на 4.500 испитаници покажало дека во просек, потребен е еден месец за новиот коронавирус SARS-CoV-2 целосно се елиминира од телото, по првиот позитивен тест.

Секој учесник во истражувањето бил тестиран во просек три пати: 15 дена по првиот позитивен тест; 14 дена по вториот; и девет дена по третиот тест.

Просечното време на отстранување на новиот коронавирус изнесувало 30 дена по првиот позитивен тест и 36 дена од почетокот на симптомите. Со зголемување на возраста и телесната тежина, било потребно малку повеќе време SARS-CoV-2 целосно да се елиминира од организмот.

Истражувачите препорачуваат тестирање и еден месец по првото тестирање.

Исто така, се покажало дека РТ-ПЦР тестот, имал 20 проценти лажно негативни резултати. Тоа значи дека секој петти резултат кој е негативен на КОВИД-19 е погрешен и дека пациентите се уште можат да заразат други луѓе.

Се смета дека резултатите од оваа студија јасно ја истакнуваат важноста на собирањето докази за траењето на инфективноста на SARS-CoV-2 со цел да се избегне непотребната изолација без зголемување на ризикот за ширење на вирусот од страна на клинички опоравените пациенти.

Според научниците, препорачливо е, пациентот да се тестира и еден месец по првото тестирање.