ВНИМАТЕЛНО: Зошто не треба да јадете зелен компир!

Примарната состојка во секоја кујна е компирот. Но, што да правиме со зелен компир? Имено, компирот станува зелен поради големата количина на хлорофил што е сигнал и за зголемена количина на соланин, токсична хемикалија

Научните истражувања покажаа дека зелените компири содржат големи количини на соланин, токсична хемикалија која може да предизвика дијареја, повраќање, гадење, главоболки и многу други потешкотии.

Големата количина на хлорофил е главната причина за зелената боја на компирот. Хлорофилот, во принцип, е безопасен за здравјето, но количината на зелена боја на компирот треба да се разгледува како сигнал дека количината на соланин, кој се произведува во исто време како и хлорофилот, е зголемена.

Зелените компири содржат големи количини на соланин, што предизвикува дијареја, повраќање, гадење, главоболка…

Компирот треба да се чува на темно и ладно место за да се спречи создавање на соланин

Павлиста Александар, професор на Универзитетот во Небраска, истакнува дека возрасен човек од околу шеесетина килограми треба да изеде само 450 г зелен компир за да почувствува мачнина.

Тој тврди дека зелениот компир не треба да го има ниту на пазар за продажба. Сугерира дека компирот треба да се чува на темно и ладно место за да се спречи создавање на соланин. Зелената површина на компирот треба да се отстрани пред да се консумира. Ако зелените компири се горчливи, немојте да ги консумирате, фрлете ги, порачува професорот.