20 причини зошто да не се пие алкохол

Каков е ефектот на алкохолот врз мозокот? Алкохолот може да влијае и на краткорочните и на подолгите распони на меморијата. Хроничното обилно или прекумерно пиење придонесува за поголем ризик од деменција со текот на времето, а исто така може да предизвика „затемнување“ и губење на меморијата по една ноќ пиење.

 

Каков е ефектот на алкохолот врз мозокот? Алкохолот може да влијае и на краткорочните и на подолгите распони на меморијата. Хроничното обилно или прекумерно пиење придонесува за поголем ризик од деменција со текот на времето, а исто така може да предизвика „затемнување“ и губење на меморијата по една ноќ пиење.

Алкохолот влијае на метаболичките процеси и прекумерната доза може да доведе до недостаток на кислород во организмот

1. Алкохолот е невротоксин

2. Ризик од рак

3. Повеќе пари во вашиот паричник

4. Слабеење

5. Оштетено расудување

6. Го забрзува процесот на стареење

7. Депресија

8. Здравје на срцето

9. Мамурлак

10. Оштетување на меморијата

11. Може да влијае на саканите

12. Проблеми со црниот дроб

13. Може да доведе до алкохолизам

14. Квалитет на спиење

15. Не се меша со лекови

16. Може да доведе до несреќи

17. Вродени дефекти

18. Имуно здравје

19. Дехидрација

20. Порта за други супстанции

Да се биде трезен е попопуларно од кога било

1. Алкохолот е невротоксин
Невротоксинот негативно влијае на нервниот систем и нервните клетки, потенцијално дури и предизвикува долгорочно оштетување.

Одамна е познато дека алкохолот негативно влијае на мозокот, им штети на мозочните клетки и го зголемува ризикот од повреди на мозокот од други извори како лошата исхрана, заболување на црниот дроб и траума на главата.

2. Ризик од рак
Не е тајна дека алкохолот го зголемува ризикот од многу различни видови на рак. Видовите на рак кои се поверојатно за луѓето кои пијат алкохол вклучуваат:

Стомакот
Колоректален
Гради
Фаринксот
Ларинксот
Езофагус
Јајниците
Црниот дроб
Орален
Намалениот ризик од рак е само уште една причина меѓу многуте здравствени придобивки од никогаш не пиење алкохол.

3. Повеќе пари во вашиот паричник
Ајде да се соочиме со тоа: алкохолот е скап. Едно ноќно пиење може да чини илјадници денари, па дури и коктел или два на вечера додаваат  2-3000 денари на вашата сметка. Тоа се собира со текот на времето.

Кога ќе престанете да пиете, заштедувате пари на секакви трошоци поврзани со алкохолот, од возење до дома до неколку неделно шишиња црвено вино. Тоа значи дека ќе имате повеќе да потрошите на вашите хоби, саканите и вашите долгорочни цели.

4. Слабеење
Како алкохолот влијае на вашето тело? Алкохолот влијае на вашето тело со тоа што ги оштетува нервните клетки во мозокот, го забрзува процесот на стареење, го зголемува ризикот од рак и предизвикува зголемување на телесната тежина.

За жал, секоја количина на алкохол се сведува на празни калории. Постојат многу придобивки за губење на тежината од не пиењето алкохол. Дури и префрлувањето на  пиво без алкохол може да ја намали вашата потрошувачка и да помогне во вашите цели за слабеење.

5. Оштетено расудување
Пиењето ги намалува инхибициите со намалување на активноста на префронталниот кортекс. Овој дел од мозокот ви помага да донесувате одлуки и да користите рационално размислување, давајќи ви можност да ги процените ризиците и да одржувате разумни инхибиции.

Кога процесите на мозокот се нарушени за одреден временски период од влијанието на алкохолот, тоа може да доведе до нарушено расудување и лоши одлуки.

6. Го забрзува процесот на стареење
Да, алкохолот може да ве поттикне побрзо да стареете. Ефектите на алкохолот вклучуваат туркање на телото да ослободи повеќе хормони на стрес и го отежнува апсорпцијата на основните хранливи материи.

Уште повеќе, употребата на алкохол може да предизвика хаос врз здравјето на кожата и да ги забрза физичките знаци на стареење.

7. Депресија
Се чини дека постои силна врска помеѓу употребата на алкохол и депресијата. Некои студии покажуваат дека дури ⅓ од луѓето кои се борат со депресија се справуваат и со злоупотреба на алкохол.

За оние кои имаат проблеми со менталното здравје, употребата на алкохол може да го попречи нивниот напредок. Ако ви е дијагностицирана депресија, може да размислите да се префрлите на безалкохолни опции за следната чаша вино.

8. Здравје на срцето
Друга причина да не пиете: Алкохолот може да го оштети кардиоваскуларниот систем.

Всушност, алкохолот е еден од клучните показатели за срцеви заболувања, при што прекумерното пиење (4 или повеќе пијалоци дневно) значително го зголемува ризикот од заболување на пулмоналната артерија и висок крвен притисок.

9. Мамурлак
Претерувањето со алкохол може да доведе до каење следниот ден. Мамурлакот се јавува поради многубројни несакани ефекти од консумирањето алкохол, како што се:

Воспаление
Дехидрација
Иритација на желудникот
Флуктуации на шеќерот во крвта

10. Оштетување на меморијата
Алкохолот не е добар за вашата меморија, ниту краткорочно, ниту долгорочно. Всушност, една студија покажа дека неверојатни 78% од луѓето на кои им е дијагностицирано нарушување со употребата на алкохол доживеале промени во нивните мозоци.

Ноќта на пиење може да ја забави комуникацијата на нервите во хипокампусот, центар на мозокот одговорен за меморијата. Обилното пиење и зависноста од алкохол, исто така, може да го оштетат хипокампусот со текот на времето, што доведува до одредени видови на деменција.

Каков е ефектот на алкохолот врз мозокот? Алкохолот може да влијае и на краткорочните и на подолгите распони на меморијата. Хроничното обилно или прекумерно пиење придонесува за поголем ризик од деменција со текот на времето, а исто така може да предизвика „затемнување“ и губење на меморијата по една ноќ пиење.

11. Може да влијае на саканите
Со намалените инхибиции и влијанието на алкохолот врз менталното здравје, можно е пиењето да ги оптоварува вашите врски и саканите. Не само тоа, туку и хроничните болести до кои придонесува алкохолот може да ги оптоварат вашите старатели.

12. Проблеми со црниот дроб
Вашиот црн дроб со задоволство би ви дал некои причини да не пиете. Консумацијата на алкохол бара од вашиот црн дроб, органот кој го детоксицира вашето тело, да го филтрира токсинот од алкохолот.

Со текот на времето, прекумерната употреба на алкохол може да предизвика цироза на црниот дроб, состојба кога здравото ткиво се заменува со ткиво со лузни во внатрешноста на црниот дроб по значително воспаление и клеточна смрт.

За среќа, откажувањето од пиење може да ја промени оваа штета во некои случаи.

13. Може да доведе до алкохолизам
Зошто луѓето не треба да пијат алкохол? Луѓето не треба да пијат алкохол ако имаат склоност кон злоупотреба на алкохол. Ова се нарекува и алкохолизам, или зависност од пиење алкохол. Ако не се лекува, алкохолизмот може да има катастрофални ефекти врз луѓето, семејствата и заедниците.

Ако сфатите дека можеби сте вие и сакате да престанете да пиете, постојат ресурси кои ќе ви помогнат да најдете центар за лекување.

14. Квалитет на спиење
Дали некогаш сте пиеле за да си помогнете да заспиете? Излегува дека ова всушност може да го влоши квалитетот на вашиот сон.

Неколку студии покажаа дека колку е поголема потрошувачката на алкохол, толку е полош квалитетот на сонот. Овие ефекти се зголемуваат за луѓето кои веќе се борат со анксиозност, особено кога користат алкохол за да се самолекуваат со своите грижи за менталното здравје.

Да се додаде нешто друго во мешавината… Една студија на студенти во 2015 година покажа дека комбинирањето на прекумерна употреба на алкохол со лош сон доведува до зголемена „штетност поврзана со алкохолот“ и „однесувања за преземање ризик“.

15. Не се меша со лекови
Многу лекови лошо комуницираат со алкохолот, или мешајќи во метаболизмот или зголемувајќи ги ефектите на лекот.

Лековите што не треба да се земаат со алкохол вклучуваат:

Антибиотици
Антидепресиви
Антихистаминици
Барбитурати
Бензодиазепини
H2-блокатори
Мускулни релаксатори
Наркотици
Антиинфламаторни лекови
Опиоиди
Варфарин
Ако вашиот рецепт ве направил да не пиете, никогаш не плашете се. Постојат многу вкусни алтернативи за алкохол.

Depressed young man drinking whiskey at home. Alcoholism concept

16. Може да доведе до несреќи
Студиите за алкохол постојано покажаа дека тој го забавува времето на реакција, што може да доведе до несреќи. Тоа е една од причините зошто е толку штетно да се пие и да се вози: алкохолот може да ги забави не само вашите физички реакции, туку и способноста на вашиот мозок да реагира.

17. Вродени дефекти
Бремените жени кои пијат се во опасност од катастрофалниот фетален алкохолен синдром, кој ќе има трајни ефекти врз децата пред да се родат.

Според ЦДЦ, едноставно не вреди да се пие ако сте бремени или може да забремените.

18. Имуно здравје
Меѓу многуте причини зошто да не пиете е и данокот што алкохолот може да го нанесе врз вашето имуно здравје.

Без разлика дали предизвикува воспаление или го потиснува имунолошкиот одговор, ефектите од пијалокот може да испратат мешани сигнали до телото, ограничувајќи ја вашата способност да се борите со инфекции и болести.

19. Дехидрација
Алкохолот му сигнализира на вашето тело дека е време да се ослободи од водата, делувајќи како диуретик. Уште полошо, тоа исто така предизвикува вашето тело да се бори со задржување на водата што ја пиете.

Ова не само што води до непријатен мамурлак, туку и потенцијал за долгорочни ефекти ако сте редовен алкохолизам.

20. Порта за други супстанции
Студијата на средношколци покажа дека тенденцијата на алкохолот да ги намали инхибициите предизвикува тој да делува како порта за други супстанции како тутун, марихуана, кокаин и хероин. Оваа студија покажа дека употребата на алкохол е поверојатно да резултира со употреба на тешки дроги отколку тутун или трева.

Да се биде трезен е попопуларен од кога било
Трезвеното движење се засилува во светот во последните години, што го прави дружењето без алкохол полесно од кога било. Луѓето ги разбираат причините да не пијат и колку алкохолот може да ја преземе целокупната благосостојба.

Со оглед на тоа што познатите личности го поддржуваат овој начин на живот и трезвените барови достапни низ целата земја, лесно е да се одржи начин на живот кој не се врти околу алкохолот.

За среќа, за оние кои го сакаат вкусот на вкусна чаша вино, постојат опции како пенлива роза и пенливо бело вино. Овие вкусни опции значат дека не мора да го менувате здравјето за уживање.