1 април-смеењето и комедијата може да го подобрат вашето здравје

Смеењето на професионално ниво може да ослободи добри за вас окситоцин, допамин и ендорфин. Дали планирате епска првоаприлска шега? Работите на вашата тесна петорка за следната вечер со отворен микрофон? Прислушување на легендарниот цингер како одговор на тој текст што го испрати вашиот најдобар пријател пред една минута?

Смеењето на професионално ниво може да ослободи добри за вас окситоцин, допамин и ендорфин. Дали планирате епска првоаприлска шега? Работите на вашата тесна петорка за следната вечер со отворен микрофон? Прислушување на легендарниот цингер како одговор на тој текст што го испрати вашиот најдобар пријател пред една минута?

Па, честитки: правиш нешто добро за твоето здравје!

„Доброто смеење може да го намали нивото на стрес, да го зголеми нашиот имунолошки одговор и, според некои студии, да ни помогне да живееме подолго“, вели психологот Сузан Алберс, психолог. Хуморот бара сложена мисла и софистицирани интеракции со другите луѓе. И може да биде корисна алатка за подучување и зајакнување на општествените норми.

Д-р Алберс објаснува зошто шегите и шегите, направени правилно, можат да бидат одличен лек – и како малку размислување може да ја спречи вашата глупост да не падне.

Здравствените придобивки од шегите и шегите
Луѓето не се единствените животни кои уживаат во добар гаф. Истражувањата покажуваат дека и нашите братучеди, големите мајмуни, уживаат во игривото задевање! Истото го прават и слоновите, кучињата и одредени видови птици. Тоа сугерира дека нашата дарба за хумор се развивала во текот на милиони години за да им служи и на биолошките и на социјалните потреби.

Тие ги градат и зајакнуваат когнитивните вештини
Приматите кои не се луѓе може да бидат одлични во игривото задевање и скокоткање, но – како што најдобро можеме да кажеме – тие сè уште не се мајстори за играње зборови. Тоа е затоа што некои форми на хумор бараат повеќе интелигенција од другите.

„Да се биде смешен бара креативност, како и други когнитивни вештини од повисок ред“, објаснува д-р Алберс.

Има причина зошто „првата смеа на бебето“ е важна пресвртница. Смеата – како што ќе разговараме подоцна – е научен одговор што може да потрае неколку месеци тежок развој на мозокот за да се постигне. Но, да не се смееш не значи дека смешната коска на детето сè уште не пораснала. Студија од 2022 година покажа дека околу 50% од бебињата го ценат хуморот на само 2 месеци.

Како што бебињата стареат, нивната смисла за хумор расте заедно со нив и тие почнуваат да се впуштаат во однесувања како задевање.

„Тие прават смешни лица и глупави звуци. Тие ви нудат играчки само за да ги грабнат. Можеби ќе се обидат да ве „бркаат“. Тие земаат комплицирани информации за човечкото однесување, го разбираат и го користат она што го научиле“, вели д-р Алберс.

Овој процес продолжува со години. Размислете за шегите што ги кажуваат малите деца. Нивните нок-нок шеги и загатки, на пример, покажуваат дека разбираат како ја форматираме шегата. Но, содржината ретко има смисла. Кога шегите на малите се кохерентни, тоа е често затоа што тие ги меморирале – со или без всушност да разберат што ги прави смешни. Нивната духовитост сè уште се готви.

Кога децата се развиваат, обично, нивната смисла за хумор станува многу пософистицирана околу 6 или 7-годишна возраст. Тоа е затоа што, според P.E. Теоријата за когнитивна фаза на Мекги од 1979 година, тие ја добија:

Покомплексно разбирање на јазикот. На пример, тие подобро го сфаќаат концептот на двојно значење.
Способност да се замисли влијанието на нивните постапки и на другите луѓе и на предмети.
Комплет вештини потребни за манипулирање со менталните претстави. Со други зборови, тие можат да се организираат и да работат со информации за да дојдат до заклучок или цел.
„Развивањето смисла за хумор е клучен дел од растењето, а губењето на смислата за хумор може да биде знак за здравствена грижа или грижа за менталното здравје“, забележува д-р Алберс. „Деменцијата е добар пример. Луѓето кои живеат со деменција може да се смеат на нешта што не се смешни, да се смеат во несоодветни моменти, да престанат да се смеат целосно или да кажуваат злобни шеги“.

Како што старееме, важно е да го одржуваме нашиот ум активен. Мозочните закачки и вежбањето се дел од равенката, но исто така се и кикотовите. Науката станува се појасна: Колку подолго се смееме, толку подолго живееме.

Тие градат социјални вештини
Играњето трик или смеењето не е само развој и стимулирање на вашиот мозок. Според д-р Алберс, тоа исто така учи многу важни социјални вештини, како што се:

Познавање на општествените норми. На своето најосновно ниво, хуморот е за поткопување на очекувањата и преплетување на границите. За да им направите на луѓето непријатно на добар начин, треба да ги знаете изговорените и неискажаните правила во вашата заедница.
Активно слушање. За да планирате шега или да испечете другар, треба добро да ги знаете. За да го направите тоа, потребно е да потрошите барем исто толку време за слушање на оние околу вас колку што поминувате во разговор.
Емпатијата. Да се биде во можност да се предвиди како некој ќе реагира на шега е клучно за да се избегнат повредени чувства, конфликти и други несакани последици. „Емпатијата е како мускул“, вели д-р Алберс. „Ако не го користите редовно или го користите премногу, може да атрофира. И ни треба емпатија за да бидеме успешни во сите наши интеракции – не само во смешните“.

Тие градат социјални вештини
Играњето трик или смеењето не е само развој и стимулирање на вашиот мозок. Според д-р Алберс, тоа исто така учи многу важни социјални вештини, како што се:

Познавање на општествените норми. На своето најосновно ниво, хуморот е за поткопување на очекувањата и преплетување на границите. За да им направите на луѓето непријатно на добар начин, треба да ги знаете изговорените и неискажаните правила во вашата заедница.
Активно слушање. За да планирате шега или да испечете другар, треба добро да ги знаете. За да го направите тоа, потребно е да потрошите барем исто толку време за слушање на оние околу вас колку што поминувате во разговор.
Емпатијата. Да се биде во можност да се предвиди како некој ќе реагира на шега е клучно за да се избегнат повредени чувства, конфликти и други несакани последици. „Емпатијата е како мускул“, вели д-р Алберс. „Ако не го користите редовно или го користите премногу, може да атрофира. И ни треба емпатија за да бидеме успешни во сите наши интеракции – не само во смешните“.
Тимска работа (понекогаш). Вистинските лукави шеги можат да нè здружат да работиме кон заедничка цел. „Соработката ја подобрува креативноста и ни помага да формираме социјални врски“, вели д-р Алберс.
Самодоверба. Потребна е храброст да се придвижиш до микрофонот и да кажеш самобендисана шега. Но, тоа не е живот или смрт. Учењето како да преземате мали ризици во контролирани поставки како што е клуб за комедии е одличен начин да негувате самодоверба и љубов кон себе. Тоа исто така ви помага да верувате во себе и на оние околу вас. „Смеата и аплаузот се позитивно засилување“, додава таа. „Тоа е форма на валидација што можете да ја изградите“.

Поставување граница. Сите ние имаме одредени граници кога е хуморот во прашање. Добрата шега или шега често внимателно се калибрира за да ги заплетка или тестира тие граници – а не да ги прекрши. Учењето како да ги идентификуваме и почитуваме границите на другите луѓе во контекст на комедијата може да ни помогне да изградиме и да ги спроведеме границите во други области од нашите животи, како што се нашата работа или нашите односи.

Отпорност. Дали сте ја слушнале изреката: „Се смееме за да не плачеме? Па, вистина е! Смеата ни помага да се вратиме назад и да се движиме напред соочени со неволја. Растеме кога нежно се задеваат, се вџашуваат, рибуваат и се потсмеваат за да можеме да ја изградиме менталната цврстина што ни е потребна за да добиеме удар (или два или три) подоцна во животот. Тоа е добра работа – се додека тоа задевање не премине во областа на малтретирањето. Повеќе за тоа подоцна.

Тие се добри за вашето здравје
„Добро изведената шега или шега ќе предизвика смеа. А истражувањата покажуваат дека смеењето има прекрасни придобивки за нашето ментално и физичко здравје“, споделува д-р Алберс. Тоа е затоа што смеењето служи за еволутивна цел.

Веројатно сте слушнале за одговорот „бори се или бегај“. Тоа е начинот на нашето тело да ја вчита палубата во наша корист во опасни ситуации. Широки очи, бледа кожа, треперење, кренати влакна: Во минатото, тие физиолошки реакции правеа двојна задача. Тие ни помогнаа да се бориме, да летаме или да бегаме поефективно – и ги охрабрија другите луѓе во нашиот „пакет“ да го сторат истото.

„Кога повторно бевме безбедни, смеата беше знак дека опасноста поминала“, објаснува д-р Алберс.

Овие денови, реакцијата лет или лет може да биде повеќе досадна отколку корисна. Тоа е затоа што не се активира од лавови, тигри или мечки. Барем не нормално. Наместо тоа, тој доаѓа на интернет како одговор на сообраќајот од браник до браник, икањето во грижата за децата и даноците. Милостиво, кикот сè уште му кажува на нашиот преоптоварен нервен систем дека е во ред да се откачиме, на пример, една секунда.
„Тоа е една од причините поради која многу луѓе се смеат возејќи ролери и гледајќи страшни филмови“, објаснува д-р Алберс. „Тие активности го активираат нашиот одговор за лет или лет, но потоа се сеќаваме дека сме во контролирана, безбедна средина“.

Сето ова да се каже, вашите глупави шеги и шеги се домашен противотров за стресот!

Три главни хемикалии ја прават смеата најдобар лек: окситоцин, допамин и ендорфин.

Нуди окситоцин
„Кога се смееме на шега или шега, нашиот мозок ослободува хормон наречен окситоцин“, вели д-р Алберс. „Окситоцинот е хемикалија за поврзување – нè прави да се чувствуваме блиски со другите луѓе“. Понекогаш се нарекува „хормон на љубовта“ бидејќи игра толку важна улога во репродукцијата.

Истражувањата (и голем број на анегдотски докази) ни кажуваат дека луѓето имаат тенденција да зборуваат, да се смеат и да се насмевнуваат повеќе во друштво на други отколку ние сами. Тоа е затоа што служи како форма на „социјално дотерување“. Тоа е точно: го поттикнува истото чувство на удобност и припадност што нашите предци го добија поради тоа што ги откинаа бубачките.

Една статија од 2022 година теоретизира дека пред милиони години, нашите предци наишле на проблем со распоредот. Тие требаше да бидат во поголеми групи за да преживеат, но немаше доволно време за дотерување во еден ден за да се поврзат сите заедно. Можете да плетете само толку многу коса и да јадете толку многу бубачки, знаете? Така, теоријата вели, тие „го одбрале смеата … како форма на рефрени за да ја пополнат празнината“.

„Вистинската смеа звучи и изгледа поинаку од учтивото смеење“, забележува д-р Алберс. „Добрата шега или шега предизвикува автентична смеа и ја интензивира вашата врска со луѓето околу вас. Неуспешен обид може да предизвика смеа, но нема да биде исто“.

Испуштање на допамин
Срдечното смеење по шлакање или трик на колена не прави да се чувствуваме поблиски со нашите сонародници, туку е и длабоко задоволувачко.

Тоа е работа со допамин.

„Допаминот е невротрансмитер на задоволството – се чувствуваме добро кога се ослободува допамин“, вели д-р Алберс. Тоа е дел од системот на наградување на нашето тело, што е уште една еволутивна адаптација.

„Тоа е во основа позитивно засилување“, продолжува таа. „Нашето тело ослободува допамин за да нè награди за активности кои ни помагаат да преживееме“. Јадењето храна која содржи многу протеини, масти или шеќер може да предизвика депонија на допамин, како и физичката интимност. Смеењето може да предизвика наплив на допамин од истата причина.

„Тоа е начинот на кој вашиот мозок вели: „Продолжете да се поврзувате со вашата социјална група“. Тие ќе ве чуваат безбедни“, додава таа.

Ослободување на ендорфини
Зошто се чувствуваме толку добро откако се смееме толку силно што боли? Како тоа има смисла? Внесете ги другите главни хемикалии за добро чувство во вашиот коктел за комедии: ендорфин.

Д-р Алберс ги опишува ендорфините како природни невротрансмитери за намалување на болката. Забележете ги „s“. Во вашето тело има повеќе од 20 различни видови на ендорфини. И тие се зафатени! Освен што ја ублажува болката, ендорфините го ублажуваат стресот и го подобруваат вашето расположение.

Кога ќе се кренете од подот по особено шега, трик, мудра или шега, веројатно ќе се чувствувате подобро – нешто како после тренинг, масажа или, понекогаш, добар плач.

„Не само што зголеменото ниво на ендорфин може да помогне во намалувањето на болката, анксиозноста и депресијата, туку тие исто така можат да ја зголемат вашата самодоверба“, вели д-р Алберс.

Чувајте ги шегите и шегите позитивни
Д-р Алберс е љубител на лесна шега или шега, но таа вели дека е важно да се внимава како вашите постапки влијаат на другите. Ако не сте внимателни, ударите може навистина да наштетат.

„Добро направената шега или шега не е за понижување или повредување“, нагласува д-р Алберс.

Еве неколку линии што д-р Алберс сугерира да не се преминува:

Бидете свесни за вашата публика. Во зависност од вашата врска со целта и поставеноста што ќе ја изберете, погрешната шега или шега може да ве доведе во неволја. (Да се преправате дека отпуштате некој што работи за вас не е смешно – и тоа е брз начин да се спуштите во топла вода.)
Бидете инклузивни, а не ексклузивни. Целта на шегата или шегата е да ги поттикне луѓето да се забавуваат. Да се смееш на туѓа сметка не е смешно. Тоа е малтретирање. Затоа, бидете сочувствителни и оставете ги шегите за тоа кои луѓе се во фолдерот за нацрт.
Правете неред само што сте спремни да ги исчистите. Нема залажување овде: ако вие сте тој што го направил нередот, вие сте тој што треба да го исчисти! Така е: освен ако навистина сакате да го чистите подот од бањата, не можете да го завиткате тоалетот во филм за храна.
Кражбата и вандализмот се уште се нелегални. “Тоа беше шега!” не издржува на суд.
Погрижете се вашата шега да не ризикува ничие здравје или безбедност. Гледањето како некој брише на лизгав под може да биде смешно … кога тоа се случува на филм. Во реалниот живот, обидите за слатка комедија може да имаат сериозни последици. Еве едно добро правило: Ако Кевин Мекалистер го направи тоа во некој од филмовите Сам дома, немојте да го правите тоа!

Смеењето и уживањето во добра шега или  не е губење време. Тоа е од клучно значење за одржување на нашето физичко и ментално здравје. Кога играме мајтап или вицови, предизвикуваме смеа. Смеата, пак, ослободува окситоцин, допамин и ендорфин – хемикалии за „добро чувство“ кои ни помагаат да останеме здрави и да се поврземе со другите луѓе.

Само бидете сигурни дека вашето добро време не доаѓа на туѓа сметка. Лошо изведената шега или шега може да ги скрши социјалните врски, довербата и – ако не размислувате за тоа – (не толку) смешна коска или две.