10 намирници со кои ќе ги исчистите белите дробови

Ако не можете да престанете да пушите или барем да ги намалите цигарите, секако треба да водите повеќе сметка за останатите животни навики бидат поздрави, да барем малку ја намалат штетата од пушењето.

Воспалението на бели дробови најчесто ги погодува пушачите. Истражувањата покажуваат дека на појавата на рак, најчесто претходат бројни претходни инфекции, хроничен бронхитис, и секако долготрајното уживање во цигарите.

Ако не можете да престанете да пушите или барем да ги намалите цигарите, секако треба да водите повеќе сметка за останатите животни навики бидат поздрави, да барем малку ја намалат штетата од пушењето. Тоа може да се направи со усвојување на редовни навики за физичка активност, како и здрава исхрана. Стручњаците издвоиле 10 намирници кои имаат позитивен ефект на белите дробови и на некој начин ги чистат.

Грејпфрут – Консумирањето на еден до четири грејпфрута неделно, ги намалува шансите од рак на респиратпорните органи.

Бразилски ореви – Овие ореви се богати со селен и витамин Е и го намалуваат ризикот од рак на белите дробови.

Кромид – Антиоксидантите присутни во кромидот ги чистат белите дробови од токисни предизвикани од пушењето.

Вода – Пијте осум чаши вода дневно.

Сок од морков – Испијте барем 300мл сок од морков додека појадувате. Сокот од моркови помага за алкализирање на организмот.

 

 

Ѓумбир – Ѓумбирот помага во елиминирање на слузта која се појавува со внесувањето на млечни производи, пченица и соја. Исто така содржи ии антиоксиданти кои се ќе ги елиминираат токсините.

Чај од билки – Чајот од билки ги поттикнува цревата да се ослободат од токисните.

Сок од брусница – Пијте секој ден 400мл сок од брусница, пред да си легнете да спиете. Овој сок ги елиминира бактериите во белите дробови кои предизвикуваат инфекции.

Сок од ананас – Чаша сок од цеден ананас содржи антиоксиданти кои се корисни за респираторниот систем.

Топла вода и лимон – Исцедете два лимона во чаша топла вода и испијте ги пред појадокот.