Само една порција од оваа храна може да доведе до срцеви заболувања!

Забрзаното темпо на живот, за жал, подразбира и се почесто консумирање брза и масна храна.

Стручњаците предупредуваат дека ова особено би требало да го одбегнуваат жените! Истражувањата покажале дека кај жените кои во голема мера јадат пржена храна, постои поголем ризик од прерана смрт и срцеви заболувања отколку што тоа е случај со мажите. Жените кои еднаш дневно консумираат таков оброк имаат за 8 проценти поголем ризик да им се случи ова.

 

Жените кои дневно јадат една или повеќе порции пржено пилешко имаат за 13 проценти поголем ризик од прерана смрт.

Според резултатите од истражувањата објавени во магазинот „British Medical Journal“, рибата и пилешкото се најчестите намирници кои се пржат. Така, жените кои дневно јадат една или повеќе порции пржено пилешко имаат за 13 проценти поголем ризик од прерана смрт, а статистиката не е на нивна страна ниту кога е во прашање опасноста од срцеви заболувања (12 отсто), во однос на личностите кои не практикуваат таков начин на исхрана.