Можат ли симптомите на КОВИД-19 да се појават и веднаш да исчезнат?

Како и за сите аспекти на оваа болест, се уште учиме за појавата на симптомите и нивниот развој.

Доколку вашиот тест на вирусот SARS-CoV-2 бил позитивен, а вие одеднаш се чувствувате многу подобро, но потоа симптомите повторно се појават, јасно е дека ќе се запрашате дали тоа е нормално.

Она кое досега се знае е дека симптомите на болеста може да слабеат или да се интензивираат во периодот на опоравување.

Некои болести, како настинките, секогаш се развиваат очекувано: прво почнува со течење на нос, па чувство на замор, а за неколку дена лицето се чувствува многу подобро. Но, пациентите со КОВИД-19 пријавуваат дека нивните симптоми се менуваат од ден во ден.

Во моментов се знае дека таквиот развој е нормален, како и дека многумина се опоравуваат по 2-3 недели од појавата на симптоми, дури и ако нивниот интензитет се менува во периодот на опоравување.

Сепак, некои пациенти искусуваат и хронична состојба, па симптомите им биле еднакво тешки во текот на целиот период на опоравување. Некои пријавуваат дека им е потребна дополнителна нега и шест месеци по дијагнозата и “опоравувањето“.

Доколку и вашиот тест на новиот коронавирус е позитивен или верувате дека сте болни, но не сте се тестирале, а симптомите не исчезнуваат и по еден месец, потребно е да разговарате со лекар за да ви помогне што побрзо да се опоравите.

КОИ СЕ СИМПТОМИ НА КОВИД-19, А КОИ НА ГРИП?

Симптомите на болеста КОВИД-19, кои вклучуваат температура и кашлица се слични на некои други болести, а една од нив е секако грипот. Со оглед дека сезоната на грип е се поблизу, како што полесно да разликувате за која болест се работи?

Нова студија дојде до нови податоци кои можат да помогнат полесно да се разликуваат симптомите.

ПО КОЈ РЕДОСЛЕД СЕ ЈАВУВААТ СИМПТОМИТЕ?

Според ова истражување, ова е редоследот на јавување на симптомите на КОВИД-19:

  • Температура
  • Кашлица и болки во мускулите
  • Мачнина и повраќање
  • Пролив

“Истражувањата откриваат дека пациентите со грип почесто прво  страдаат од кашлица, па  дури потоа им се јавува зголемена температура“,појаснува д-р Роберт Глатер.

Во реалноста не е се така едноставно, бидејќи грипот може да се јави со цела лепеза на симптоми, од болки во грбот до кашлица.

Д-р Глатер вели дека резултатите од ова истражување можат да бидат корисни кога е во прашање проценка на пголем број на пациенти кои со симптоми доаѓаат во болница. Студијата покажала дека грипот често ќе се појави со кашлица, додека прв симптом на КОВИД-19  зголемена телесна температура.