5 чекори за подобро здравје во 2018 година

На самиот старт од оваа 2018 година ви препорачуваме на листата промени кои сакате да ги остварите обавезно да се најдат некои од следниве одлуки:

  • Во новата година бидете поактивни – вежбањето не само што е важно за физичкото здравје, туку е и битен фактор за добро ментално здравје. Само еден час вежбање неделно позитивно ќе делува на расположението, ќе се подобри концентрацијата и ќе ви помогне да излезете на крај со уморот. 
  • Јадете повеќе овошје и зеленчук – едноставно вклучете неколку дополнителни порции овошје и зеленчук во вообичаената исхрана. Едно истражување покажало дека оваа промена веќе за 2 недели позитивно ќе се одрази на расположението и нивото на енергија.
  • Потрудете се секоја ноќ да отспиете барем 7 часа – сонот е од клулна важност за опоравување на мозокот (и телотото воопшто), консолидација на памтењето и добро расположение.
  • Практикувајте благодарност – фокусирајте се на позитивните работи во животот и на крајот од секој ден запишете по три работи заради кои сте благодарни. Оваа навика позитивно се одразува на одност кон себе, како и кон другите луѓе, поволно делува на расположението, ја подобрува самодовербата и квалитетот на сон.
  • Поминувајте повеќе време во природа – повеќе истражувања покажале дека присуството на зеленило го намалува ризикот од анксиозност, депресија и стрес. Доколку не живеете во близина на паркови и шуми, потрдуете се барем што е можно почесто да шетате во природа.