5 фини работи кои го продолжуваат животот: алкохол, кафе…

Во истражувањето на Универзитетот Калифорнија откриено е што е заедничко за луѓето кои го слават 90 роденден...

Доколку и вие сакате да дувнете 90 свеќички на својата роденденска торта (па дури и некоја повеќе), треба да знаете дека за тоа мора да се поклопат неколку фактори. Интересно е дека повременото уживање во по некој пијалак, како и омилениот црн напиток – кафето, може да делува поттикнувачки. Па нели се ова супер вести?!

На Универзитетот Калифорнија веќе 15 години се истражуваат факторите одговорни за подолг живот. Во истражувањето досега учествувале повеќе од 1 700 испитаници. Два пати годишно кандидатите се подложуваат на невролошки и неврофизиолошки тестови, па се бележат нивните прехранбрени навики, спортските активности, зачестеноста на болестите, како и земањето лекови.

Според нив, така може да се утврди кои работи се заеднички за 90-годишниците, па оттука научниците и ги издвоиле „факторите за долг живот“:

  • Бавење со некое хоби;
  • Телесна активност;
  • Да се испие една до две чаши вино или пиво на ден;
  • Блага прекумерна тежина;
  • Умерено консумирање црно кафе.

Ова навистина не звучи тешко. И се е пријатно и/или фино. Смееме дури да имаме и некој килограм вишок без никаква грижа на совест. Дотолку повеќе што ова е според упатствата на лекарите. Вака конципиран живот звучи баш добро: хоби, вино, лесна прошетка, па кафенце… И уште трае и трае!