5 начина да останете здрави

Водењето здрав начин на живот е од суштинско значење за балансирање на вашата целокупна благосостојба. Секојдневно правите избори кои влијаат на вашето здравје, од храната што ја јадете до тоа колку одморате. Иако концептот на добро здравје изгледа различно за секого, најкритичните столбови што треба да се решат се физичката активност, исхраната, хидратацијата, спиењето и менталното здравје.

Водењето здрав начин на живот е од суштинско значење за балансирање на вашата целокупна благосостојба. Секојдневно правите избори кои влијаат на вашето здравје, од храната што ја јадете до тоа колку одморате. Иако концептот на добро здравје изгледа различно за секого, најкритичните столбови што треба да се решат се физичката активност, исхраната, хидратацијата, спиењето и менталното здравје.

Вашето физичко и ментално здравје одат рака под рака; кога едното е во добра состојба може позитивно да влијае на другото. Иако може да биде предизвик да се одржи добро целокупно здравје, особено кога се приближуваме до сезоната на празници, тоа е можно со вистинска поддршка и ресурси.

Подгответе се да го изградите најдоброто од вас. Подолу се дадени совети за одржување на вашето ментално и физичко здравје.

Вклучете се во физичка активност
Според Светската здравствена организација, секој четврти човек во светот е физички неактивен, што ги става на поголем ризик од болести како хипертензија и дијабетес.

Можете значително да го подобрите вашето целокупно здравје кога ќе вклучите 30 минути физичка активност во вашиот секојдневен живот. Вежбањето е одлично и за телото и за умот. Општо е познато дека физичката активност може да согорува маснотии и да изгради мускули, но исто така ослободува ендорфини кои помагаат да се подобри расположението.

Спијте доволно
Спиењето е моќна алатка која ви ги обновува умот и телото. Возрасните треба да се стремат кон 7-8 часа сон секоја вечер. Недостатокот на адекватен сон може да доведе до дневна исцрпеност, проблеми со фокусирање и промени во расположението.

Секојдневно хидратирајте


Тековните препораки ни кажуваат да пиеме 6-8 чаши вода дневно, иако оваа бројка зависи од фактори како физичката активност и времето поминато надвор. Кога вашето тело е правилно хидрирано, придобивките вклучуваат подобрена функција на клетките и ткивата, подмачкување на зглобовите и отстранување на отпадот.

 

Управувајте со вашето ментално здравје
Стресот е неизбежен. Способноста да побарате помош кога ви е потребна може подобро да ви помогне да ги регулирате вашите емоции и да реагирате на попозитивни начини. Советникот за ментално здравје може да ве научи на вештини за справување за да ви помогне да управувате со секојдневните стресови и како реагирате на нив.

вртоглавица

Практикувајте правилна исхрана
Работите што ги ставаме во нашето тело играат голема улога во нашата благосостојба. Ограничувањето на количината на рафинирани шеќери и преработена храна може да помогне во вашата благосостојба. Кога јадете добро балансирана исхрана, му помагате на вашето тело да изгради линија на одбрана од болести. Всушност, според Центрите за контрола и превенција на болести, исхраната е од суштинско значење за одржување на благосостојбата во текот на целиот животен век. Здравата исхрана им помага на децата да се развиваат правилно и го намалува ризикот од хронични болести, вклучително и дебелината. Возрасните кои јадат здрава исхрана живеат подолго и имаат помал ризик од дебелина, срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и одредени видови на рак.

Имајте корист од персонализирана поддршка
Вашиот успех како студент е повеќе од само добри оценки. Заземаме личен пристап кон поддршката, обезбедувајќи витални ресурси за да ви помогнеме да изградите животна благосостојба. Затоа нудиме услуги од советници, советници за кариера и тутори до тренери за управување со времето и технички ресурси.