5 необични симптоми кои може да предупредуваат на запушување на крвните садови

Кардиологот Џоел Кан, открива неочекувани симптоми на запушување на крвните садови и можни болести на срцето за кои треба нешто да знаете.

Спречувањето на развој на болести на кардиоваскуларниот систем можеби е и најважната цел на секој лекар, а раното откривање на болеста е втората најважна работа. До тоа може да дојдете така што ќе го промените стилот на живот и редовно ќе ги земате лековите кои ви ги препишал лекарот. Ако не сте знаеле, речиси 80 проценти од болестите на срцето, лесно се превенираат на овој начин.

Ова е листа на необични симптоми кои многумина ќе ги изненади, а може да откријат дека се работи за запушување на крвните садови.

  • ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЈА

Кога е тешко да се постигне ерекција или тоа е невозможно, можно е да станува збор за еден од симптомите на запушување на артериите. Лекарот напоменува дека еректилната дисфункција може да се јави три до пет години пред откривање на запушувањеата на крвните садови, па останува доволно време оваа опасна состојба да се превенира. Доколку сте загрижени околу сексуалните проблеми, паметно е да разговарате со лекар и да го детектирате проблемот, бидејќи во прашање може да биде сериозна здравствена состојба.

  • БОЛКИ ВО ЛИСТОВИТЕ НА НОЗЕТЕ

Атеросклерозата може да довде до запушување на артериите во нозете, особено кај пушачите, пред да се постави дијагнозата на запушување на крвните садови. Симптомот налага преглед кај лекар без одложување, а тој со едноставни прегледи ќе утврди дали се работи за лоша циркулација.

Од голема важност е дијагнозата да се постави што порано, бидејќи постојат третмани кои може да го забават развојот на болеста и секако да се превенираат најлоши исходи. На пациентите им се советува да јадат овошје и зеленчук, помалку животнски производи и да не заборават на движењето.

Ако имате било какви проблеми со кардиоваскуларното здравје, морате да ја следите својата состојба, особено каква ви е состојбата со холестеролот и со крвниот притисок.

  • БОЛКА ВО ВИЛИЦИТЕ

Стегната вилица – еден од симптомите на запушување на артериите, кој почесто се јавува кај жените, но и мажите мораат да бидат смесни. Болка во вилиците или во вратот се симптоми на агнина пекторис, а тоа е непријатна последица на лошиот проток на крв во срцето.

  • БОЛКА ВО ДОЛНИОТ ДЕЛ НА ГРБОТ

Таа болка не мора да биде само симптом на стареење, а според стручњаците, токму во тој дел од телото, болката може примарно да се јави како место на кое се наталожува плак. Болката е последица на лошиот проток на крв во тој дел од телото.

  • ПОСЛЕДИЦА ОД ПУШЕЊЕТО ЦИГАРИ

Хемикалиите во тутунот ја уништуваа структурата на крвните садови и негативно влијаат на работата на срцето. Тие настанати штети може да го зголемат ризикот од развој на атеросклероза, потенцираат лекарите.