5 причини за рано побелување на косата, но не земајте ги здраво за готово!

Со годините стануваме свесни за брчките на лицето, но и белите влакна во косата

Некои од нас тоа го прифаќаат мирно и стареат достоинствено, додека други се обидуваат седата коса да ја прикријат што е можно подобро и поскоро. Доколку видите дека личноста која има бели влакна има помалку од 30 години, тоа може да биде аларм и да укажува дека нешто не е во ред со нејзиното здравје, а појавата на бели влакна предизвикува и бројни промени и животни навики.

Срцеви болести

Посоветувајте се со кардиолог доколку сте маж чија коса рано побелува. Научниците откриле дека тоа понекогаш е поврзано со ризикот од срцеви заболувања.

Акумулација на пероксид

Нормално, фоликулите на влакната произведуваат мали количества на хидроген пероксид. Кога се акумулира тој доведува до промена на бојата на косата, а ова може да се третира и со производи против депигментација на кожата.

Недостаток на витамини Д3 и Б12

Понекогаш за спречување и забавување на појавата на бели влакна е потребна и само избалансирана исхрана. Научниците откриле дека недостатокот на витамин Д3 резултира со недостаток на меланин. Истото важи и за недостаток на витамин Б12.

Пушење

Пушачите не треба да бидат изненадени со појавата на бели влакна затоа што докажано е дека пушењето предизвикува побрза појава на бели валкна отколку кај оние кои никогаш не пушеле. Оваа навика доведува и до опаѓање на косата.

Генетски предиспозиции

Појавата на бели влакна кај помлади личности чии родители почнале порано да оседуваат е почеста. Научниците дутри откриле и гени кои се одговорни за раната појава на бели влакна и наследни се.