5 работи кои не треба да се прават со алуминиумска фолија, а сите ги правиме

Добро е да се има во домот, бидејќи може да се користи за разни намени

Знаеме дека со неа може да се завиткаат остатоци од храна или сендвич за на работа, но постојат неколку работи за кои фолијата не би требало да ја користиме.

  • Не ја ставајте во микробранова печка

Ова можеби и сте го знаеле, но како потестник за сите останати – никогаш ме ставјте алуминумска фолија во микробранова. За разлика од хартија и стакло, електромагнетните бранови не можат да поминат низ металот, па се одбиваат од фолијата и така се создаваат искри кои можат да ве исплашат, но и да ја уништат микробрановата печка.

  • Не печете колачи во неа

Иако може да ја користите ако сакате да испече месо во рерна, не е најдобра за печење колачи. Одговорот е едноставе – долниот дел од колачот може да испече повеќе, па да се разочарате со конечниот производ. Користете масна хартија или само малку масло.

  • Не ја ставајте на дното од рерната

Во теорија, добра идеја е да го обложите дното на рерната за да ја задржите целата маснотија и нечистотија на неа и со тоа да избегнете чистење. Но, во пракса тоа во никој случај не треба да биде алуминиумска фолија. За да избегнете оштетување на рерната, не користете фолија, наместо тоа можете да ставите масна хартија или друг сад.

  • Не ја користете за кисела храна

Киселата храна, како сос од домати или некое овошје, може да влијае на составот на фолијата, која ќе еродира по неколку дена. За таква храна, користете пластични кеси или стаклени садови.

  • Не ја фрлајте по една употреба

Ова е една од работите што можете повторно да ја користите во кујната ако добро ја исчистите и ако не е искината. Ако не сте знаеле, можете и рачно да ја измиете, но и во машина за миење садови. Исто така, често фолијата може да се рециклира, затоа проверете каде можете да го направите тоа.