Lactobacillus acidophilus-добра бактерија и пробиотик за вас

Ацидофилус (Lactobacillus acidophilus), бактерија која се наоѓа во устата, цревата и вагината, се користи како пробиотик. Пробиотиците се добри бактерии кои се или исти или многу слични на бактериите кои веќе се во вашето тело. Секој тип на пробиотски додаток - и секој вид од секој тип - може да работи на различни начини.

Ацидофилус (Lactobacillus acidophilus), бактерија која се наоѓа во устата, цревата и вагината, се користи како пробиотик. Пробиотиците се добри бактерии кои се или исти или многу слични на бактериите кои веќе се во вашето тело. Секој тип на пробиотски додаток – и секој вид од секој тип – може да работи на различни начини.

Како додаток, ацидофилусот е достапен како капсули, таблети, наполитанки, прашоци и вагинална супозиторија. Покрај употребата како додаток, ацидофилусот се наоѓа во некои млечни производи, како што е јогуртот, и комерцијално се додава во многу намирници.

Луѓето најчесто земаат ацидофилус за лекување на еден вид вагинално воспаление (бактериска вагиноза) и дигестивни нарушувања, како и за промовирање на растот на добри бактерии.

Што вели истражувањето
Истражувањето за употреба на ацидофилус за специфични состојби покажува:

Бактериска вагиноза. Оралната употреба на ацидофилус и употребата на вагинални супозитории за ацидофилус или примена на јогурт што содржи ацидофилус во вагината се покажаа како ефикасни во лекувањето на овој тип на вагинално воспаление.


Белодробни инфекции. Ацидофилусот може да игра улога во намалувањето на бројот и сериозноста на респираторните инфекции што ги доживуваат децата.


Одредени видови на дијареа. Кога се зема со антибиотици, комбинацијата на ацидофилус и други специфични форми на лактобацилус може да ги намали дијареата, надуеноста и грчевите предизвикани од бактерија која може да предизвика симптоми кои се движат од дијареа до опасно по живот воспаление на дебелото црево (инфекција со C. difficile). Пробиотската формулација, исто така, може да ја намали појавата на дијареа поврзана со антибиотици и инфекција со C. difficile кај луѓе кои се хоспитализирани.


Егзема. Оралната употреба на ацидофилус за време на бременост, од мајки кои дојат и доенчиња се чини дека ја намалува појавата на егзема (атопичен дерматитис) кај доенчиња и мали деца.
Производите на Acidophilus може да содржат значителни разлики во составот, што може да предизвика различни резултати.

Нашиот став
Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Расте интересот за пробиотиците како што е ацидофилусот. Иако се потребни повеќе истражувања, се чини дека има мала штета во земањето ацидофилус. Сепак, урамнотежена исхрана, вклучувајќи ферментирана храна како кефир, може да ви обезбеди доволно „добри“ бактерии.

n.

Безбедност и несакани ефекти
Можните несакани ефекти од ацидофилус вклучуваат:

Запек
Гас
Надуеност
Зголемена жед
Ако сте имунокомпромитирани, размислете да разговарате со вашиот лекар пред да земете производ како што е ацидофилус кој содржи живи бактерии.

Ако сте нетолерантни на лактоза, имајте предвид дека некои производи од ацидофилус може да содржат лактоза.

Интеракции
Не се познати значајни интеракции за ацидофилус.