Дали кармините се опасни по здравјето на жените и (мажите)

Постојат различни мислења и истражувања за безбедноста на козметичките производи, вклучувајќи ги и кармините. Некои состојки во кармините можат да предизвикаат загриженост за потенцијални здравствени ризици. Еве неколку важни аспекти што треба да се разгледаат:

Научниците од еден американски универзитет спровеле истражување за кармините и сјаевите за усни при што дошле до загрижувачки резултати. Колку што еден потег со кармин може да нѐ разубави во даден момент, толку може да ни наштети на здравјето на подолг рок, особено ако претераме со неговата употреба.

Имено, научниците тестирале 32 различни производи за усни и во нив откриле високи концентрации на олово, хром, алуминиум и уште пет тешки метали. Во некои производи концентрациите биле толку високи што предизвикале оправдана загриженост за здравјето, односно зголемен ризик од развој на карцином и невролошки потешкотии.

Докажано е дека просечниот корисник на кармин дневно може да внесе и до 20 проценти повеќе алуминиум и манган отколку што е дозволено, истакнуваат научниците

Се разбира, ова не значи дека мора веднаш да престанете да ги користите кармините и да ги фрлите сите во ѓубре. Сè уште можете слободно да ги мачкате усните во вашата омилена нијанса, само обидете се да бидете умерени во употребата. Брендови во истражувањето не се именувани, но научниците истакнуваат дека не постојат големи разлики помеѓу сите кои се присутни на пазарот и дека резултатите може да се сметаат за релевантни за сите компании.

Но сепак, постојат различни мислења и истражувања за безбедноста на козметичките производи, вклучувајќи ги и кармините. Некои состојки во кармините можат да предизвикаат загриженост за потенцијални здравствени ризици. Еве неколку важни аспекти што треба да се разгледаат:

Потенцијално штетни состојки во кармините

 1. Олово: Некои студии покажале дека некои кармини содржат траги од олово. Оловото е невротоксин кој може да биде штетен, особено при долгорочно изложување.
  • Здравствени ризици: Оловото е поврзано со невролошки проблеми и други здравствени компликации, особено кај деца и бремени жени.
 2. Парабени: Овие се користат како конзерванси во многу козметички производи. Некои истражувања укажуваат на тоа дека парабените можат да имаат естрогенски ефекти и да влијаат на хормоналниот систем.
  • Здравствени ризици: Парабените можат да бидат поврзани со хормонални нарушувања и се сомневаат дека можат да имаат улога во развојот на одредени видови рак.
 3. Фталати: Овие се користат за да ја зголемат флексибилноста и издржливоста на производите.
  • Здравствени ризици: Фталатите можат да влијаат на репродуктивниот систем и се поврзани со ендокрини нарушувања.
 4. Формалдехид и формалдехид-релисинг агенти: Овие се користат како конзерванси и антибактериски агенти.
  • Здравствени ризици: Формалдехидот е класифициран како канцероген и може да предизвика алергиски реакции и респираторни проблеми.

Регулатива и Безбедност

 • Регулаторни агенции: Во многу земји, регулаторните агенции како што се Американската администрација за храна и лекови (FDA) и Европската агенција за хемикалии (ECHA) ги регулираат козметичките производи и ги тестираат за безбедност. Сепак, регулативите може да варираат од земја до земја.
 • Препораки: Проверувајте ги етикетите и барајте производи кои се тестирани и сертифицирани од доверливи организации. Избегнувајте производи со состојки кои се идентификувани како потенцијално штетни.

Што може да направите

 1. Информираност: Бидете информирани за состојките во вашите козметички производи. Многу компании нудат транспарентност за своите состојки.
 2. Природни и органски производи: Размислете за користење на природни и органски козметички производи кои не содржат штетни хемикалии.
 3. Избегнување на штетни состојки: Избегнувајте производи кои содржат олово, парабени, фталати и формалдехид.
 4. Консултирајте се со дерматолог: Ако имате загриженост за козметичките производи кои ги користите, консултирајте се со дерматолог за препораки и совети.

Иако не сите козметички кармини се опасни, важно е да бидете свесни за потенцијалните ризици и да ги изберете најбезбедните опции за вашето здравје.