7 болести на кои заморот им е главен симптом

Заморот е еден од главните симптоми на речиси сите болести, но често го игнорираме со оглед на брзото темпо на живот и сметаме дека заморот е резултат токму на тоа.

Самостојниот симптом на замор најчесто не кажува ништо, ниту на заболените лица, ниту на лекарите, туку мора да се гледа во контекст на појавата на други симптоми. Но, заморот може да се појави во различни варијации – заболеното лице може да остава впечаток дека не е доволно наспано, може да чувствува дека не може долго да вежба како некогаш или може да чувствува кусок енергија низ целиот ден. Лицето може да се чувствува и емоционално и психички изморено, што може да биде последица на стрес.

Забавена работа на штитната жлезда

Тироидеата го контролира не само нивото на енергија, туку у активност на метаболизмот и имунитетот. Проблемите со шититната жлезда не се невообичаени, а се вројува меѓу двете главни болести поради кои се појавува замор. Покрај заморот, симптоми на забавена работа на штитината жлезда се: запек, дебелеење, сува кожа, често чувство на студенило…

Адренален замор

Иако не е толку чест како забавената работа на тироидеата, адреналниот замор е второ најчесто заболување кое предизвикува замор. Со него се појавува и вртоглавица, губење на килограми, пролив и хиперпигментација, односно појавување на флеки на кожата кои се потемни од самата кожа.

Синдром на хроничен замор

Овој синдром ја прави речиси секоја обврска предизвик, а понекогаш и невозможна – од одење на работа до домашни обрвски. Токму поради тоа околу 25% од заболените се врзани во домот. Со заморот се појавува и болка, воспаленија, па дури и замаглено размислување.

Анемија

Анемијата се појавува бидејќи во крвта нема доволно здрави црвени крвни клетки кои пренесуваат кислород. Покрај замор, анемијата поттикнува многу силен менструален циклус, појава на полипи, како и недостаток на витамин Б12. Многу бледа кожа, забрзана работа на срцето, главоболки и вртоглавица, какои кршливи нокти.

Заморот може да се појави во различни варијации – заболеното лице може да остава впечаток дека не е доволно наспано, може да чувствува дека не може долго да вежба како некогаш или може да чувствува кусок енергија низ целиот ден.

Дијабетес

Заморот е чест симптом на дијабетесот, но и нагласената жед и честото уринирање се исто така симптоми на оваа болест. Причината за тоа е дека телото се обидува да го одржи нивото на глукозата во крвта, што остава чувство на премореност.

Клиничка депресија

Кај клиничката депресија, лошата волја и силниот замор се главни симптоми. Заболените често немаат волја да станат од кревет, а камо ли да ги извршуваат секојдневните обврски. Покрај тоа, тагата, губење на апетитот, како и проблеми со концентрација се симптоми на клиничката депресија.

Ендокардитис

Ендокардитис, односно воспаление или инфекција на срцето, исто така може да предизвика замор. Кај ова заболување се појавува и треска, а лицето често чувствува и трнење низ целото тело.