8 предупредувачки симптомите дека нешто не е во ред со вашиот црн дроб

Црниот дроб е исклучително важен огран за целокупното здравје на организмот.

Еден од најголемите органи одговорен за метаболичките функции на организмот – користење на нутриентите од исхраната за да телото може да ги искористи, како и исфрлање на сите токсични материи пред да предизвикаат штета.

Ова се сигнали за помош со кои црниот дроб дава до знаење дека нешто не е во ред. Препознајте ги на време.

  • ВЕ ЧЕША КОЖАТА

Примарната билијарна цироза е хронична болест која ги уништува жолчните патишта и за жал нема очигледни симптоми, а еден од првите симптоми е јадеж на кожата. Секако, кожата можеби ви е само сува, но ако состојбата стане трајна, можеби треба да посетите лекар, оти може да биде симптом за цироза на црниот дроб.

  • ОЧИТЕ И КОЖАТА ПОПРИМААТ ЖОЛТА БОЈА

Ако белката на окото во стане жолтеникава или сте забележале жолти дамки по кожата, станува збор за високо ниво на билирубин во телото, а се работи за жолт пигмент кој го излачува црниот дроб. Ако забележите дисколорација, можно е да се работи за проблеми со црниот дроб, од цироза до хепатитис Б.

  • СТЕ ДОБИЛЕ МНОГУ НА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА, ИЛИ ВИ СЕ НАМАЛУВА ПРЕБРЗО

Во случај на цироза може да дојде до дебелеење, а губењето килограми исто така може да биде симптом и тоа не само на цироза на црниот дроб, туку може да се работи за хепатитис Ц – вирусна инфекција која доведува до воспаление на црниот дроб.

Примарната билијарна цироза е хронична болест која ги уништува жолчните патишта и за жал нема очигледни симптоми
  • ДЛАНКИТЕ ВИ СЕ ЦРВЕНИ

Еве уште едно предупредување! Во овој случај може да станува збот за неалкохолен масен црн дроб, состојба во која премногу маснотии се таложат во црниот дроб и нема врска со консумирањето алкохол.

  • ГУБИТЕ ПОМНЕЊЕ

Заборавате каде ви се клучевите од автомобилот и каде воопшто сте тргнале? Ако состојбата се влошува, може да биде одговорен црниот дроб. Имено, кога тој откажува, не е во состојба правилно да ги исфрли токсините од организмот, а тие може да се таложат во мозокот, а една од последиците е губење на меморијата.

  • ВИ СЕ МЕНУВА КАРАКТЕРОТ

Промени во однесувањето може да ја изненадат личноста која ги доживува. И во овој случај се работи за насобирање на токсини во мозокот поради што може да се однесувате поинаку од вообичаено.

  • ПОЛНИ СТЕ СО МОДРИНКИ

Кај постарите лица често се појавуваат модринки, бидејќи кожата им е потенка, но ако сте млада личност и немате објаснување за модринките кои се појавуваат на вашето тело одеднаш, можеби е време да ја проверите состојбата на црниот дроб.

  • УРИНАТА ВИ Е СО ТЕМНА БОЈА

Ако сте ја забележале оваа промена, може да биде сигнал дека имате проблеми со црниот дроб. Билирубинот е одговорен за жолата боја на кожата, но исто така може да ја промени и бојата на урината.