8 тивки симптоми на лупус кои често се игнорираат

Општа слабост и зголемена температура, присутни се речиси кај сите болни. Пациентите може да чувствуваат болка во стомакот со мачнина и повраќање. Освен споменатите симптоми, болест често е тешко да се дијагностицира, оти изгледа како многу други болести.

Лупусот е хронична автоимуна болест која може да погоди различни делови од телото, вклучувајќи ја кожата, зглобовите, срцето, белите дробови, бубрезите и мозокот.

Општа слабост и зголемена температура, присутни се речиси кај сите болни. Пациентите може да чувствуваат болка во стомакот со мачнина и повраќање. Освен споменатите симптоми, болест често е тешко да се дијагностицира, оти изгледа како многу други болести.

Ако имате повеќе од 4 симптоми кои ви ги претставуваме, време е да посетите лекар.

  • ПРЕПОЗНАЈТЕ СИМПТОМИ НА ГРИП КОИ НЕ МИНУВААТ

Грозница, температура, болка во мускулите и проблеми со сонот, се класични симптоми на лупус, наведува д-р Делфине Ли, од Институтот за истражување на рак, во Санта Моника.

“Разликата помеѓу грип и лупус е тоа што симптомите на грип мниуваат за 10 дена, а кај лупусот може да траат подолго.

  • ГУБИТЕ КИЛОГРАМИ, А НЕ СТЕ НА ДИЕТА

Нагло губење на килажа може да биде прв знак за лупус. Кога се работи за автоимуна болест, кааде имуниот систем сам себе се напаѓа, може да се оштети штитната жлезда и да ги поремети хормоните и така да предизвика намалување на телесната тежина.

  • ЛИМФНИ ЈАЗЛИ НА ВРАТОТ
  • ОСИП ОД СОНЦЕ
  • ПОСТОЈАН ЗАМОР
  • КОСАТА ВИ ПАЃА ВО ПРАМЕНИ
  • БОЛКА ВО ГРАДИТЕ
  • ОТЕКУВАЊЕ НА НОЗЕТЕ