9 брзи чекори против надуен стомакот

Задржувањето на течности може да биде последица на внесување на голема количина на сол. Многу индустриски произведени јадења содржат многу сол и други извори на натриум, па затоа секогаш прочитајте ја декларацијата со состојки.

Надуеноста на стомакот е честа, но и многу непријатна појава. Последиците може да бидат различни, вклучувајќи задржување на течности и силни гасови, што обично може да се реши со природни лекови и промена на начинот на живот. Задржувањето на течности може да биде последица на внесување на голема количина на сол. Многу индустриски произведени јадења содржат многу сол и други извори на натриум, па затоа секогаш прочитајте ја декларацијата со состојки.

Намалете го внесот на натриум на следниве начини:

 1. Избегнувајте месни преработки
 2. Купувајте храна со ниска содржина на сол. Побарајте леб, житарки, конзервиран и замрзнат зеленчук, путер и разни намази, сосови и супи со низок процент на сол.
 3. Не варете го зелечукот во солена вода
 4. Не додавајте сол и други производи на база на натриум кога готвите дома.
 5. Секој залак убаво изџвакајте го и внимавајте да не зборувате додека јадете. Силните ензими во устата помагаат при варењето.
 6. Јадете помали оброци.
 7. Избегнувајте газирани напитоци.
 8. Не пијте за време на оброкот. Течноста ја разредува желудочната киселина и ензимите, па со тоа се забавува минувањето на храната низ желудникот.
  Избегнувајте јадења со многу скроб, како тестенини и компир, во ист оброк во кои јадете белковини или овошје.
 9. Избегнувајте поголеми количини на мешунки, месна храна и сурово овошје и зеленчук, оти може да ја зголемат количината на гасови во цревата.