Ахроматопсија-наследно нарушување на видот што ја ограничува вашата способност да гледате боја

Ахроматопсијата е наследно нарушување на видот што влијае на вашата способност да ја согледате бојата. Состојбата влијае и на квалитетот на видот. Симптомите можат да бидат сериозни и да го попречат секојдневниот живот. Но, со специјални очила, терапија и поддршка, можете да ја одржите својата независност.

Задниот дел на окото содржи клетки чувствителни на светлина кои ви помагаат да ја согледате бојата. Со ахроматопсија, имате ограничен или никаков вид на боја плус сериозни проблеми со видот. Покрај тоа што сте далтонисти, можеби сте чувствителни на силна светлина и имате слаб вид. Третманите имаат за цел да управуваат со симптомите и да ја максимизираат независноста.

Што е ахроматопсија?
Ахроматопсијата е наследно нарушување на видот што ја ограничува вашата способност да гледате боја. Присутен е при раѓањето и обично непрогресивен, што значи дека симптомите не се влошуваат со текот на времето.

Дали постојат различни видови на ахроматопсија?
Постојат два вида:

Целосна: Визијата е ограничена на црна, бела и нијанси на сива боја.
Нецелосна: Видот на боите е ограничен, со досадни нијанси што може да биде тешко да се разликуваат.

Како се разликува ахроматопсијата од слепилото за бои?
Кај слепилото за бои, луѓето имаат нормален вид и гледаат некоја боја. Кај ахроматопсијата, видот е намален, постои недостаток на вид на боја и се јавуваат други проблеми со видот, како што се брзите движења на очите. Симптомите често го отежнуваат секојдневниот живот.

Кои се моите шанси да имам ахроматопсија?
Поголема е веројатноста да ја имате оваа состојба ако има семејна историја. Ако ахроматопсија се јавува на двете страни од вашето семејство, вашите шанси да ја имате се 1 на 4.

Симптоми и причини
Што предизвикува ахроматопсија?
Ахроматопсијата е генетско нарушување кое е резултат на мутации во еден од шесте гени. Состојбата предизвикува проблеми во задниот дел на окото (мрежницата). Оваа област содржи клетки чувствителни на светлина (фоторецептори) кои испраќаат информации до мозокот. Два типа на клетки го поддржуваат овој процес:

Конусите овозможуваат да се согледаат боите и да се гледа во силна светлина.


Прачките ви помагаат да гледате при слаба осветленост, како на пример во слабо осветлена просторија.
Со ахроматопсија, конусите не функционираат како што треба. Ако имате целосна ахроматопсија, видот зависи од активноста на прачката. Ако имате нецелосна ахроматопсија, видот се заснова на функционирање на прачки и некои конуси.

Кои се симптомите на ахроматопсија?
Со ахроматопсија, може да доживеете:

Слепи точки (скотоми).
Заматен вид (астигматизам).
Далтонизам.
Екстремна далекувидост.
Непријатност во очите при силна светлина (фотофобија).
Миопија (кратковидост).
Слаб или слаб вид.
Брзи движења на очите (нистагмус).
Колку брзо децата доживуваат симптоми?
Чувствителноста на светлината се јавува во првите месеци од животот. Може да бидат присутни и симптоми, како што се слаб вид и слепило во боја. Но, можеби нема да ги забележите додека вашето дете не е малку постаро.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира ахроматопсија?
Професионалец за нега на очи (офталмолог) дијагностицира ахроматопсија. Проценката започнува со прегледување на вашата семејна историја и симптоми.

Ретиналниот преглед може да биде нормален, па затоа се неопходни дополнителни тестови. Тие вклучуваат:

Тестирање на видот на бои, кое ја проценува вашата способност да разликувате различни бои.
Автофлуоресценција на фундусот, која користи сина светлина за да го испита ткивото во задниот дел на окото (мрежницата).
Офталмолошка електрофизиологија, која проценува како вашите очи и потпорните нерви реагираат на светлина.
Електроретинографијата (ERG), компонента на офталмолошката електрофизиологија, овој тест го мери електричниот одговор на прачките и конусите.
Оптичка кохерентна томографија (OCT), која генерира слики на мрежницата.
Тестирање на визуелно поле, кое покажува дали имате слепи точки и, ако има, колку се големи.
Како се лекува ахроматопсијата?
Акроматопсијата нема лек. Луѓето сè уште се способни да водат независен живот со максимизирање на достапната визија, социјална поддршка и управување со симптомите.

Специјални очила
Третманот често вклучува очила со темно затемнети очила. Леќите филтрираат одредени видови светлина. Рамките може да се протегаат кон храмовите за да се максимизира покриеноста. Тие исто така може да имаат штит на врвот.

Терапија со слаб вид
Учите како безбедно да ги завршувате секојдневните задачи со:

Полесни за читање материјали со помош на електронски уреди за зголемување.
Навигација на непознати места со помош на долг бел стап.
Скенирање на околината за потенцијални опасности од пад.
Преземете јавен превоз за да се движите наоколу ако не можете да возите.
Користење на материјали со висок контраст, како што е црно мастило на бела хартија, кои го олеснуваат видувањето.

Превенција
Може ли да се спречи ахроматопсија?
Не можете да направите ништо за да ја спречите оваа состојба. Ако работи на двете страни од вашето семејство, можеби ќе сакате да размислите за генетско тестирање. Резултатите ве информираат за шансите да ја пренесете состојбата на вашето неродено дете.

Каква е прогнозата за лицата со ахроматопсија?
Прогнозата е добра:

Децата обично посетуваат редовно училиште. Акроматопсијата не предизвикува проблеми со учењето. Но, на децата можеби ќе им треба помош за да ги надминат предизвиците поврзани со видот.
Возрасните со ахроматопсија често живеат самостојно. Можеби ќе им треба постојана поддршка за да се прилагодат на нивната околина и секојдневните активности.
Живеење со
Што е корисно да се знае за живеењето со ахроматопсија?
Одредени методи и навики можат да ви помогнат да останете безбедни, удобни и да ја максимизирате независноста. Тие вклучуваат:

Домашна организација и декорација
Распоредете го мебелот во вашиот дом за да го максимизирате отворениот простор и да ја ограничите веројатноста да се судрите со нештата.
Закачете дебели завеси во вашиот дом кои ви дозволуваат да ја контролирате количината на природна светлина.
Минимизирајте го отсјајот на површини како што се вашите ѕидови со употреба на мат боја.
Организирајте го вашиот дом на начини што ќе ви го олеснат наоѓањето на основните предмети. Ова може да вклучува етикетирање на ставки со ознаки кои имаат голем, дебел фонт.
Дневните активности
Избегнувајте силно светло „бело“ со тоа што не излегувајте од дома среде ден.
Набавете читач на екран за да избегнете гледање на екраните на електронските уреди кои можеби се премногу светли.
Користете технологии за помош на видот, како што е рачен скенер што ја објавува бојата на објектот.
Носете капа со обод додека сте надвор.

Ахроматопсијата е наследно нарушување на видот што влијае на вашата способност да ја согледате бојата. Состојбата влијае и на квалитетот на видот. Симптомите можат да бидат сериозни и да го попречат секојдневниот живот. Но, со специјални очила, терапија и поддршка, можете да ја одржите својата независност.