Ако ги имате овие симптоми, вашиот крвен притисок е опасно висок: Навреме обрнете внимание!

Ќе ви ги откриеме симптомите и најважните факти поврзани со високиот крвен притисок

Само половина од луѓето кои патат од оваа состојба ја одржуваат под контрола. Една од три личности во Америка пати од висок крвен притисок, а оваа состојба годишно чини 46 милијарди долари. Тоа вклучува пропуштени работни саати, здравствени служби и лекови за лекување. Личноста не доживува никакви симптоми како што нивото на крвен пристисок се подига.

Ова се најчестите знаци:

Болка во градите, крвавење од носот, промени во видот, зуење во ушите или шум, умор, главоболки, збунетост…

Препорачани намирници кои лекуваат хипертензија се: јаболков оцет, храна богата со калиум, темно чоколадо, медитеранска исхрана, храна богата со влакна, храна богата со омега-3 масни киселини.

Исхрана која ги отежнува знаците на зголемен крвен притисок и треба да се одбегнува: кофеин, намирници со висока содржина на натриум, алкохол, омега-6 масти и транс масти, шеќер.

Најкорисни додатоци за хипертензија, пак, се рибино масло, магнезиум, коензим Q10, какaо, лук.