Ако го имате ова на јазикот, веднаш на лекар!

Оваа промена може да укажува на сериозна болест

Промените на јазикот најчесто се безопасни, такви се, на пример, фистулите или афтите, но малкумина знаат дека можат да укажуваат и на сериозни болести.

Најчесто промените се со црвена или бела боја, а некои се дури и болни и крвават. Иако не чувствувате болка, важно е да појдете на лекар за да се утврди причината за појавата на промените и за да се препише соодветна терапија. Некои израстоци на јазикот може да се јават како резултат на повреда или изгореница, но и заради различни инфекции, вируси и хронични заболувања.

Болестите на кои можат да укажуваат овие израстоци се: херпес, рак на крајници, алергии, рак на јазик, сифилис, туберкулоза, кандида во устата и папилитис. Сепак, нема причина за паника затоа што ракот на јазикот е ретка болест, а овие израстоци главно се резултат на повреди и иритации. Но иако најчесто се бенигни, треба да се обават медицински анализи. Ако се утврди дека се безопасни, тогаш потрудете се да ја спречите нивната појава со строга хигиена, јадете поретко зачинета, топла и кисела храна, одбегнувајте алкохол и земајте доволно вода.