Ако користите луфа за туширање, фрлете ја веднаш!

Кога се туширате тоа го правите со желба да се чувствувате свежо и чисто, зарем не? Голем број луѓе користат сунѓер, луфа, а некои се држат до стариот добар метод – сапун или малку купка во рацете и триење! Ако сте зависници од луфа би требало уште еднаш добро да размислите колку сте чисти после туширањето

Последните медицински истражувања тврдат дека луфата е најголемо легло на бактерии, односно таа е потенцијално легло на стафилококи, стрептококус од групата Б и патогени бактерии.

Можеби луфата е одлична за правење пена и за лесно и брзо туширање, но не е најдобро решение за кожата. Особено, ако таа е склона на воспаленија и иритации. Иако и во случај на помалку проблематична кожа голем број бактерии во неа може да предизвикаат проблеми.

Стафилококата е причинител на акни и мозолчиња, а стрептококусот од групата Б може да предизика респираторни проблеми, како и пневмонија и тешки облици на инфекција.

Ако сте зависник од луфа, најдобриот совет би бил – да ја менувате на секој месец или да ја миете во смеса од јаболков оцет и вода, во однос 2:1 или некое друго појако средство за дезинфекција. А всушност можеби и најдобро од се е да се одвикнете од неа заради здравјето на кожата.