Ако коска од риба ви застане во грлото, веднаш направете го ова!

Доколку дојде до тоа да ви „застане“ коска од риба во грлото, секако, појдете на лекар, не си играјте не е толку наивно како што изгледа... Но не е лошо да знаете и како да си пружите прва помош, односно да си помогнете!

Дека рибата е исклучително здрава и вкусна знаат сите, но дали знаете дека може да биде и опасна – се разбира, само доколку не е убаво исчистена. Многу лесно може да се случи да не видиме некое ковче, затоа што се многу ситни и едвај забележливи, па истото да „запне“ во нашето грло. Ако се најдете во ваква – ситуација пожелно е да појдете на лекар, но не е на одмет да знаете и како можете самите да си помогнете.

Значи, доколку дојде до тоа коска од риба да ви застане во грлото, секако, појдете на лекар, не играјте си, но не е лошо да знаете дека постојат и некои мерки кои можат да помогнат во вакви ситуации. Кашлицата е инаку инстинктивна реакција и може да помогне – затоа КАШЛАЈТЕ, можно е на тој начин да ја исфрлите коската.

Маслиново масло

Лажица маслиново масло може да биде од помош, се разбира, ако сте голтнале помало ковче.

Банана

Ставете малку банана во устата и држете ја додека не стане влажна, па потоа проголтајте.

Побарајте медицинска помош

Иако ви изгледа непотребно, би требало да побарате помош затоа што на тој начин најсигурно ќе ја отстраните коската од грлото.Што не смеете да правите:

 

  • Не се обидувајте да го притискате стомакот како при стандардно гушење, тоа може да биде потрауматично.
  • Не се обидувајте да ја поттурнете коската со парче леб како што сите ви велат, на тој начин може да ја скршите на повеќе парченца, па работата да се искомплицира.