Ако одите во продавница по намирници, следете ги овие 7 упатства

Еве кои мерки на заштита треба да ги превземете.

На сите им се советува да останат дома, посебно на повозрасните лица и загроените групи, затоа најдобар совет е да се нарачуваат намирници со достава, тврди Џим Роџерс, директот на компанија за безбедност на храна, истражување и тестирање.

Но, дали ќе нарачате преку интернет или ќе отидете во продавница, постојат едноставни чекори кои сите треба да ги следиме со цел да ја намалиме можноста за контакт со заразено лице.

СЛЕДЕТЕ ГИ ОВИЕ СОВЕТИ ЗА ПАЗАРУВАЊЕ:

  • Измијте ги садовите за чување храна

Во моментов не постои доказ дека вирусот се шири од храната на пакувањата, но ако сакате да бидете сигурни, сите садови во кои чувате храна измијте ги и пребришете ги со шамивчиња за дезинфекција.

  • Мијте ги рацете, работните површини

Тоа направете го откако на нив ќе ги ставите намирниците.  Имајте на ум дека дезинфекција не е потребна, освен ако во домот со вас не живее лице кое е во ризична група.

  • Мијте ги производите

Овошјето и зеленчукот убаво измијте ги, појаснува Роџерс. Со квалитетното миење, истовремено ќе ги елиминирате и пестицидите на кората.

“Повторувам дека до денес не е докажано дека вирусот се шири преку храна затоа е ризикот е многу низок“, заклучува Роџерс.

  • Достава

Ако намирниците ги набавувате преку достава, најважно е лицето кое ги доставува да ги превземало сите мерки на заштита. Вие треба да избегнувате директен контакт со доставувачот, па договорете се намирниците да ви ги остави пред врата.

  • Одете во продавница кога има најмалку луѓе

Најважно е моментално да се избегнува контакт со луѓе, затоа паметно бирајте го времето за одење во набавка на намирници.

  • Секогаш носете средство за дезинфекција

Ова е важен чекор за заштита. По контактот избришете ги рацете со дезинфекционо шамивче или истријте ги со средство за дезинфекција. Истото направете го и откако ќе излезете од продавницата.

  • Користете кредитна картичка

Користете ја со цел да избегнете можен контакт и евентуална зараза.