Ако пешкирот го делите со партнерот, веднаш престанете да го правите тоа

За многумина е нормално да ги делат работите со партнерот, но научниците докажале дека барем пешкирот би требало да го задржите само за себе. Еве и зошто:

Ако редовно после капењето ги делите пешкирите со својот партнер, постои голема веројатност вашето тело и лице да доаѓаат во контакт со фекалии, т.е. телесни излачевини кои можат да бидат опасни по здравјето. Ова е констатирано врз основа на истражување при кое е откриено дека дури 90 проценти од пешкирите се заразени со фекални бактерии, а 56 отсто од партнерите делат пешкир и така влијаат на нивно ширење.

Од вкупниот број пешкири кои биле дел од анализата, 14 отсто содржеле бактерија ешерихија коли, а пешкирите може да се погодна подлога и за други опасни бактерии, вклучително и габична инфекција (ringworm) и стафилокока.

Всушност, повеќето пешкири закачени во тоалетите се совршена подлога за ширење бактерии. Дури и ако сами користите пешкир сигурно ќе дојдете во контакт со повеќе видови бактреии – пред се, затоа што пешкирите ги допираат интимните делови од телото.