Ако сте уморни, малаксани и чувствувате болка под десното ребро, можеби ви се заканува оваа болест

Масниот црн дроб е една од најчестите болести на еден од најважните органи во телото. Важно да се истакне е дека ова е болест која не дава конкретни симптоми и погодува различна популација луѓе.

Масниот црн дроб не е безопасна состојба како што се верувало некогаш. Иако можеби мислите дека црниот дроб најмногу страда како резултат на консумирање алкохол, сепак дебелината е број еден фактор на ризик за заболување. Еднаш заболениот црн дроб нема можност за регенерација, а обавува важни функции во нашиот организам.

Симптомите се обично неспецифични и можат да се измешаат со секојдневно чувство на умор и малаксаност и болка под десното ребро. Често се верува дека ако пациентот има проблем со црниот дроб има проблем и со консумирањето алкохол. Од друга страна, барем кај нас, постои верување дека ако некој е „буцкаст“ е здрав. Всушност ова е апсолутно неточно.

Дебелината лошо влијае на нашето здравје, не само на црниот дроб, туку и на срцето, додведува до развој на шеќер и разни видови карциноми. Дебелината дефинитивно е болест против која треба да се бори.

Мошне важно е навреме да се препознае пореметувањето пред да се поремети функцијата на еден од најважните органи во телото кој ги преработува и прочистува отровите. Најважна од се е урамнотежената исхрана без шеќер и маснотии и редовната физичка активност, како и анализата на крв која секој треба да ја прави минимум еднаш годишно.