Ако вака ја носите маската, мора да знаете дека нема да ве заштити! Совет е да носите дури – две

За среќа, постои едноставно решение со кое може да ја исправите оваа грешка.

Соглед дека, веќе и не така новиот, коронавирус SARS-CoV-2 и натаму претставува закана за сите, стручњаците и натаму предупредуваат дека е потребно да се носат маски поради спречување на ширењето на вирусот, но сега се чини дека една веќе не е доволна.

Деновиве, се слуша гласот на повеќе стручњаци, па и на познатиот д-р. Ентони Фаучи, дека веќе не е доволна една маска за целосна заштита, туку дека сите би требало да носиме две.

Доколку одлучите да носите две маски, стручњаците предупредуваат како тоа правилно се прави. Неодамнешна студија покажала дека за максимална заштита добро е да се носат две маски, но така што едната хируршка, а другата платнена, а важно е едната да се стави директно на другата.

Носете маска од ткаенина, така што прво ќе ставите хируршка, а таа ќе делува како филтер, а платнената ќе обезбеди дополнителен слој за филтрирање на воздухот, се наведува во студијата. Тие истакнуваат дека прво ја ставите платнената, а на неа хируршката, нема да имате целосна заштита, бидејќи не се прилепува така добро за лицето, како во првиот случај.

За да добиете најдобра заштита, задолжително скратете ги врвките околу увото или набавете маска кој совршено ќе ви се прилепува за лицето. Ако забележите отвори од носот и устата, како последица од преголема маска, ќе мора да се погрижите, оти нема да бидете доволно заштитени.