Ако ве касне куче, направете ги овие 7 работи веднаш

Си играте со вашето куче и некако, меѓу режењето и мафтањето со опашката, тоа може да се случи. Тие кучешки заби може да ве гризнат или изгребат. Или алтернативно, може да одите по улица и некоја непознато улично куче може да ве нападне без предупредување. Годишно околу 5000 луѓе се гризнати од домашни и улични кучиња во Скопје и С.Македонија.

Си играте со вашето куче и некако, меѓу режењето и мафтањето со опашката, тоа може да се случи. Тие кучешки заби може да ве гризнат или изгребат. Или алтернативно, може да одите по улица и некоја непознато улично куче може да ве нападне без предупредување. Годишно околу 5000 луѓе се гризнати од домашни и улични кучиња во Скопје и С.Македонија.

Во секој случај, постојат чекори што треба да ги преземете веднаш за да ја третирате раната и да го намалите ризикот од инфекција. Ќе ви треба професионална медицинска помош истиот ден.

Предните заби на кучето ќе го зграпчат и компресираат вашето ткиво, а нивните помали заби исто така можат да ви ја раскинат кожата. Резултатот е отворена, назабена рана. Ако раната се инфицира, таа е често тешка рана,  и мора да се третира медицински.

„Бр. 1 грижа за овие каснувања е инфекцијата“, вели тој. „Можеби ќе ви треба хоспитализација и ќе ви требаат интравенски антибиотици. Секогаш треба да одите кај  доктор ако ве каснат“.

Без разлика на се, погрижете се да отидете на лекар во рок од осум часа по каснувањето од куче, вели тој. Подолгото чекање го зголемува ризикот од инфекција. Ако имате дијабетес или сте намален имунитет, ризикот од инфекција е уште поголем.

7 чекори за лекување на каснување од куче
Ако кучето ве касне, веднаш преземете ги овие чекори:

1.Измијте ја раната. Користете благ сапун и истурете топла вода од чешма над него пет до 10 минути.
2.Забавете го крварењето со чиста крпа.
3.Ако го имате, нанесете антибиотска крема  
4.Завиткајте ја раната во стерилен завој.
5.Чувајте ја раната преврзана и посетете го вашиот лекар.
6.Променете го завојот неколку пати на ден откако вашиот лекар ќе ја прегледа раната.
7.Внимавајте на знаци на инфекција, вклучувајќи црвенило, оток, зголемена болка и треска.

Што ќе направи вашиот лекар?
Вашиот лекар ќе сака да дознае повеќе за кучето што ве каснало и како тоа се случило. Тие, исто така, веројатно повторно ќе ја исчистат раната, ќе нанесат антибиотска маст и ќе препишат антибиотици, доколку постои загриженост за инфекција.

По какво било каснување, треба да бидете сигурни дека знаете кога е вашата последна вакцина против тетанус – и дека сте ажурирани. Додека имунизацијата против тетанус е добра за 10 години, вашиот лекар може да препорача засилувач ако раната е валкана и поминале повеќе од пет години од вашата последна вакцина.

Во зависност од раната, вашиот лекар може да препорача и  шиење. Меѓутоа, генерално, раните на кучињата се оставаат отворени за да зараснат, освен ако не се на лицето или ако можат да остават особено тешки лузни ако не се шијат.

Бактериите од каснувања го зголемуваат ризикот од инфекција
Приближно половина од каснувањата од кучиња внесуваат бактерии, вклучувајќи стафилококи, стрептококи и пастерела, како и капноцитофага.

Невакцинираните и дивите кучиња, исто така, потенцијално можат да носат – и да пренесат – беснило, така што вашиот лекар ќе сака да знае детали за кучето што ве каснало.

Главната грижата од каснување од куче е за спречување на бактериите да предизвикаат инфекција.