Ако ве мачи несоница, ризикувате да си го нарушите здравјето!

 Несоницата може да остави посериозни последици по здравјето од што се мислело досега

Добриот сон е од витална важност за добро функционирање на срцето и другите органи во телото. Најновата студија предупредува дека луѓето кои имаат проблем со спиењето се во поголем ризик од срцев удар и шлог. Научниците набљудувале преку 500 илјади луѓе кога откриле дека дури кај половината кои пателе од инсомнија е забележан срцев удар.

Студијата која доаѓа од Кина ги потврдува бројните научни истражувања кои досега го поврзувале неспиењето со лошото здравје.

Се верува дека оваа состојба која погодува една од три возрасни личности го менува начинот на функционирање на телото.

Спиењето е од витална важност за полнење на батериите на сите органи во телото. После добар сон секој човек се чувствува препородено и свежо.

Сонот е можеби најважен за имунитетот, но и за кардиоваскуларниот систем кои се ризични фактори за кардиоваскуларни заболувања.

Како да спиете подобро?

  • Опуштете се пред одење в кревет;
  • Не јадете тешка храна пред спиење;
  • Слушајте релаксирачка музика;
  • Станувајте секогаш во исто време, дури и за викенд.