Акутен холециститис-воспаление на жолчното кесе

Камењата во жолчката се многу чести, а кај повеќе од 1 од 10 возрасни во ОК. Тие обично не предизвикуваат симптоми, но повремено може да предизвикаат епизоди на болка (билијарна колика) или акутен холециститис. Акутниот холециститис е потенцијално сериозен поради ризикот од компликации. Обично треба да се лекува во болница со одмор, интравенски течности и антибиотици.

Акутен холециститис е воспаление на жолчното кесе. Обично се случува кога камен во жолчката го блокира цистичниот канал. Жолчните камења се мали камења, обично направени од холестерол, кои се формираат во жолчното кесе. Цистичниот канал е главниот отвор на жолчното кесе.

Камењата во жолчката се многу чести, а кај повеќе од 1 од 10 возрасни во ОК. Тие обично не предизвикуваат симптоми, но повремено може да предизвикаат епизоди на болка (билијарна колика) или акутен холециститис. Акутниот холециститис е потенцијално сериозен поради ризикот од компликации. Обично треба да се лекува во болница со одмор, интравенски течности и антибиотици.

Симптоми на акутен холециститис
Главниот симптом на акутен холециститис е ненадејна, остра болка во горната десна страна на вашиот стомак (абдомен). Оваа болка се шири кон десното рамо.

Зафатениот дел од стомакот обично е многу нежен, а длабокото дишење може да ја влоши болката.

За разлика од другите видови на абдоминална болка, болката кај акутниот холециститис обично е постојана и не исчезнува во рок од неколку часа.

Некои луѓе може да имаат дополнителни симптоми, како што се:

висока температура
чувство на болест
да се биде болен
потење
губење на апетит
пожолтување на кожата и белките на очите (жолтица)
испакнатост во стомакот

Кога да добиете медицински совет
Посетете општ лекар што е можно поскоро ако развиете ненадејна и силна абдоминална болка, особено ако таа трае подолго од неколку часа или е придружена со други симптоми, како што се жолтица и висока температура.

Ако не можете веднаш да контактирате со општ лекар, јавете се во локалната служба за надвор од работното време или јавете се на NHS 111 за совет.

Важно е акутниот холециститис да се дијагностицира што е можно поскоро, бидејќи постои ризик од развој на сериозни компликации доколку не се лекува навремено.

Што предизвикува акутен холециститис?
Причините за акутен холециститис може да се групираат во 2 главни категории: калкулозен холециститис и акалкулозен холециститис.

Калкулозен холециститис
Калкулозниот холециститис е најчестиот и обично помалку сериозен тип на акутен холециститис. Сочинува околу 95% од сите случаи. Калкулозниот холециститис се развива кога главниот отвор на жолчното кесе, цистичниот канал, се блокира од камен во жолчката или супстанца позната како жолчка тиња.

Жолчката тиња е мешавина од жолчка, течност произведена од црниот дроб која помага во варењето на мастите и мали кристали на холестерол и сол.

Блокадата во цистичниот канал предизвикува акумулација на жолчката во жолчното кесе, зголемувајќи го притисокот во него и предизвикувајќи негово воспаление. Воспаленото жолчно кесе понекогаш може да се зарази со бактерии.

Акалкулозен холециститис
Акалкулозен холециститис е воспаление на жолчното кесе без жолчни камења. Тоа е поретко, но обично посериозно од калкулозниот холециститис.

Точната причина за акалкулозен холециститис не е позната, но обично е компликација на сериозна болест, инфекција или повреда што го оштетува жолчното кесе.

Комбинација на фактори на ризик може да доведе до акалкулозен холециститис, вклучувајќи случајно оштетување на жолчното кесе за време на голема операција, сериозни повреди или изгореници, сепса, тешка неухранетост или дехидрација.

Дијагностицирање на акутен холециститис
Ако имате силна болка во стомакот, општ лекар веројатно ќе спроведе едноставен тест наречен Марфиов знак.

Ќе биде побарано да дишете длабоко со раката на лекарот притиснато на стомакот, веднаш под ребрата.

Вашето жолчно кесе ќе се движи надолу додека вдишувате. Ако имате холециститис, ќе почувствувате ненадејна болка додека жолчното кесе ќе стигне до раката на вашиот лекар.

Ако вашите симптоми сугерираат дека имате акутен холециститис, вашиот општ лекар веднаш ќе ве упати во болница за дополнителни тестови и третман.

Тестовите што може да ги направите во болница вклучуваат:

тестови на крвта – за проверка на знаци на воспаление во вашето тело
ултразвучно скенирање на вашиот стомак – за проверка на камења во жолчката или други знаци на проблем со жолчното кесе
Третман на акутен холециститис
Ако ви е дијагностициран акутен холециститис, веројатно ќе треба да бидете примени во болница за лекување.

Почетен третман
Почетниот третман обично вклучува:

не јадете или пиете (посете) за да го отстраните оптоварувањето од жолчното кесе
примање течности преку капе директно во вена (интравенски) за да се спречи дехидрација
земајќи лекови за ублажување на болката
Ќе ви бидат дадени и антибиотици ако се мисли дека имате инфекција.

Овие честопати треба да се продолжат до една недела, за кое време можеби ќе треба да останете во болница или можеби ќе можете да си одите дома.

Хирургија
Отстранувањето на жолчното кесе може да се препорача во одреден момент по првичниот третман за да се спречи враќањето на акутниот холециститис и да се намали ризикот од развој на потенцијално сериозни компликации.

Овој тип на операција е познат како холецистектомија.

Постојат 2 главни типа на холецистектомија:

отворена холецистектомија – каде што жолчното кесе се отстранува преку еден рез во стомакот
лапароскопска холецистектомија – операција на клучалката каде што жолчното кесе се отстранува со помош на специјални хируршки инструменти вметнати преку голем број мали исеченици во стомакот
Ако сте доволно способни за операција, вашите лекари ќе одлучат кога е најдоброто време за отстранување на жолчното кесе.

Лапароскопска холецистектомија често се препорачува во рок од 1 недела од потврдувањето на акутниот холециститис.

Некои луѓе на кои им е отстрането жолчното кесе имаат симптоми на надуеност и дијареа после јадење одредена храна, но можно е да водат сосема нормален живот без жолчното кесе.

Органот може да биде корисен, но не е од суштинско значење бидејќи вашиот црн дроб сепак ќе произведува жолчка за да ја вари храната.

Дознајте повеќе за закрепнување од отстранување на жолчното кесе

Алтернативи за операција
Понекогаш операцијата можеби не е опција – на пример, ако имате друга состојба што ја прави операцијата несоодветна.

Ако операцијата не е опција, може да ви биде понудена процедура за испуштање на течноста што се собрала во жолчното кесе.

Во жолчното кесе се вметнува тесна цевка за да се направи отвор за одвод на течноста. Ова може да се направи преку исеченица направена во кожата на вашиот стомак или со ендоскопска процедура (преку устата и во стомакот).

Можни компликации
Без соодветен третман, акутниот холециститис понекогаш може да доведе до потенцијално опасни по живот компликации.

Главните компликации на акутниот холециститис се:

смрт на ткивото на жолчното кесе (гангренозен холециститис) – што може да предизвика сериозна инфекција која може да се прошири низ телото
се отвора жолчното кесе (перфориран жолчен меур) – што може да ја прошири инфекцијата во стомакот (перитонитис) или да доведе до акумулација на гној (апсцес)
Потребна е итна операција за отстранување на жолчното кесе за лекување на овие компликации кај околу 2 или 3 од секои 10 случаи на акутен холециститис.

Спречување на акутен холециститис
Не е секогаш можно да се спречи акутен холециститис, но можете да го намалите ризикот од негово развивање со намалување на ризикот од добивање камења во жолчката.

Една од главните работи што можете да ги направите за да ги намалите шансите за добивање камења во жолчката е да прифатите здрава, урамнотежена исхрана и да го намалите бројот на храна богата со холестерол што ја јадете, бидејќи се смета дека холестеролот придонесува за формирање на камења во жолчката.

Животот со прекумерна тежина или дебелина, исто така, го зголемува ризикот од развој на жолчни камења.

Затоа треба да ја контролирате вашата тежина со здрава исхрана и редовно вежбање.

Но, нискокалоричните диети за брзо слабеење треба да се избегнуваат бидејќи постојат докази дека можат да ја нарушат хемијата на вашата жолчка и всушност да го зголемат ризикот од развој на жолчни камења.

Најдобар е постепен план за слабеење.

Дознајте повеќе за спречување на камења во жолчката
Жолчното кесе
Жолчното кесе е мал орган во облик на круша сместен под црниот дроб. Неговата главна цел е складирање и концентрирање на жолчката.

Црниот дроб произведува жолчка, течност која помага во варењето на мастите и ги носи токсините што се излачуваат од црниот дроб.

Жолчката се пренесува од црниот дроб преку низа канали наречени жолчни канали во жолчното кесе, каде што се складира.

Жолчното кесе ослободува жолчка во дигестивниот систем кога тоа е потребно. Тоа е орган кој е корисен, но не и суштински, и може безбедно да се отстрани без да се меша со вашата способност за варење на храната.